UbbLE- afla cat mai ai de trait

Lansarea unui nou test sumbru sustine ca poate prezice daca o persoana din Marea Britanie va muri pana in anul 2020, bazandu-se doar pe negarea sau nu a alegerilor proaste din stilul nostru de viata care devine din ce in ce mai dificil in ultimul timp.

UbbLE, care se trage din UK Longevity Explorer, este creat folosind datele de la UK Biobank. Intre 2006 si 2010, Biobank a recrutat o jumatate de milion de oameni cu varste cuprinse intre 40 si 79 care au furnizat probe de sange, urina si saliva si au convenit ca sanatatea acestor oameni sa fie monitorizata pe viata pentru a descoperi de ce unii oameni dezvolta unele afectiuni iar altii nu.

Folosind datele de la mai multi voluntari, UbbLE foloseste aproape 655 variabile, care sunt asociate cu moartea timpurie, si le utilizeaza pentru a crea testul.

In ce consta testul


Testul este simplu, are o multime de intrebari cu variante multiple si pune intrebari diferite in functie de sex. De exemplu, in testul pentru barbati sunt incluse intrebari precum ”Cate autoturisme detin?”, in timp ce testul pentru femei intreaba despre istoria lor psihica cu privire la depresii sau anxietate. Ambele teste se intereseaza daca acestia au un obicei de a face activitate fizica, dar si intrebari majore- cum ar fi fumatul. Oamenii pot sustine testul numai daca au o varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani.

La sfarsitul intrebarilor, voluntarul va afla daca va trai in urmatorii cinci ani si care va fi varsta lui UbbLE- daca e mai mare decat varsta reala, atunci acest lucru este destul de rau.


Cercetatorii care au examinat rezultatele de la 500.000 de voluntari au descoperit ca cel mai puternic predictor de mortalitate pentru femei si barbati au fost problemele de sanatate raportate dar si ritmul in care o persoana merge. In cazul unor persoane sanatoase, cheia catre estimarea vietii care a mai ramas acestuia a constat in obiceiul fumatului.

Ce trebuie sa stii pana cand sa te apuci de renovarea casei

Pana cand sa te apuci de renovarea casei ar trebui sa tii cont de anumite aspecte. La mijloc sta o suma de bani considerabila si mai mult decat atat trebuie sa te gandesti de asemenea ca nu vei ajunge sa faci asemenea schimbari prea curand.

Iata cateva sfaturi pentru cei care au nevoie de renvoare si trebuie sa faca acest pas:

  • Ai rabdare. Daca nu te inarmezi de la bun inceput cu asa ceva iti va parea o nebunie si o vesnicie pana cand se termina totul. Nimic nu se termina atat de usor asa ca trebuie sa stii ca rabdarea e necesara. Ideal ar fi sa ai un loc in care sa te cazezi pe moment pana la finalizarea lucrarilor si sa nu grabesti niciun proces. 
  • Nu uita de asigurare. Dupa ce iti renovezi casa, indiferent de dotarile sale, va fi un pas de upgrade. Asa ca tot ceea ce detine casa ta ulterior este de o valoare mai mare asa ca o asigurare noua este chiar necesara. O astfel de asigurare te pune la adapost in caz de un eveniment nefericit. 
  • Alege numai oameni cu experienta. Asta pentru ca  a te zgarci la anumite preturi inseamna deja un compromis pe viitor cand lucrarea ar putea sa cedeze. Este si frustrant sa vezi la un moment dat ca ceea ce ai investit parca nu se justifica prea bine, cand peretii nu sunt drepti si/sau finisati. Alege din start o echipa care stie ce face si experienta ii recomanda pe toti parte din ea. 
  • Din aceeasi categorie a calitatii tine cont de materiale de calitate. Asa cum vei gasi si la Shop Einstal Online produsele de calitate se vad in primul rand si la partea de pret sau chiar si de garantie oferita la cumparare. Nu te sfii sa cumperi nu neaparat ce este mai scump ci de fapt ceea ce se potriveste exact nevoii si ceea ce se inscrie intr-o lunga lista de produse de calitate. 
Renovarea casei nu trebuie sa dureze o vesnicie insa pare destul de greu daca asta implica si ceva schimbari la nivel de zugravela. Praful, murdaria si toate sculele necesare, eventuale obstacole ce le intalnesti sunt rand pe rand lucruri cu care te vei confrunta. Nu trebuie sa fie un chin cand stii sa echilibrezi totul, cand ai de partea ta anumite lucruri cu care te "pregatesti" in avans. 


Hawaii tinteste sa aiba 100% energie regenerabila pana in 2045

Hawaii este pe punctul de a fi primul stat din Statele Unite care si-a stabilit un obiectiv de a genera energie electrica cu ajutorul energiilor regenerabile.

Sub un proiect de lege, Legislatia Hawaiana a declarat, in decursul acestei sapatamani, ca un procent de 100% din electricitatea furnizata va fi una regenerabila pana in anul 2045. Guvernul poate aproba aceasta masura pana la sfarsitul lunii iunie a acestui an, plasand clima si obiectivul acestui stat inaintea oricarui alt stat, si va extinde initiativa hawaiiana pana la mijlocul acestui secol. Aceasta initiativa are drept scop reducerea dependentei de petrol, care genereaza cea mai mare cantitate de energie eelectrica.

Statul Hawaii tine cont de schimarile climatice actuale si are in vedere o conversie a energiilor regenrabile. Scopul statului, in conformitate ccu proiectul de lege, este acela de opri importul de combustibil. Importul de enegie constituie aproximativ 93% din totalul de eneergie, ceea ce face ca facturile rezidentiale electrice sa fie cele mai scumpe din Statele Unite, aproximativ 175% din totalul mediei americane. In acest moment, statul isi are 22% din electricitate furnizatata de energia regenerabila, majoritatea provenind de la cea eoliana si solara.

Hawai este astazi dependent 90%, de combustibilii fosili si 85% de produse alimentare importate. Oceanul poate furniza intr-o zi o mare parte din resursele noastre durabile si chiar in armonie cu mediul marin.

Unul dintre obiectivele proiectelor de retele de energie electrica inteligenta este convingerea oamenilor sa foloseasca energia atunci cand este produsa, adica pe timp de noapte. Jay Griffin, directorul de proiect al Institutului de Energie Naturala din Hawaii, spera sa promoveze cu succes incarcarea aparatelor electronice si a masinilor electrice pe timp de noapte cand se produce multa energie eoliana.


Reprezentantul Institutului de Energie Naturala a specificat ca in zona exista deja o rata de timp de utilizare, insa isi doreste sa gestioneze consumul mai bine, prin diferite modele tarifare si informand oamenii ca exista momente cand productia de energie regenerabila e redusa.

Am putea opri emisiile de carbon din atmosfera?

In anul 2011 au fost emise 35 miliarde de tone de dioxid de carbon in atmosfera. In fiecare zi a anului, aproape o suta de milioane de tone de CO2 sunt eliberate in mediul inconjurator. In fiecare secunda mai mult de o mie de tone de CO2 sunt emise de centralele electrice, masini, camioane, nave, avioane si fabrici din intreaga lume. Cetatenii de rand din intreaga lume sunt raspunzatori pentru eliberarea a patru tone jumatate de dioxid de carbon.

In timp ce oamenii emit mult mai putin dioxid de carbon in natura, cantitatea emisa depaseste cantitatea pe care plantele si oceanele o pot absorbi. Ca urmare, cea mai mare cantitate de CO2 emisa va ramane in atmosfera, aceasta intregistrand valori din ce in ce mai mari de la un an la altul. Dupa anul 1960, dioxidul de carbon emis a crescut cu aproape 25%, revolutia industriala fiind responsabila pentru cresterea a 45% din emisii.

In conditiile actuale, pana in anul 2050, nivelul de CO2 din atmosfera va creste de trei ori mai mult fata de valorile cele mai mari inregistrate.

Daca am avea politici mult mai stricte de consttructie a cladirilor, de exemplu, introducerea unor standarde „verzi”, facturile electrice s-ar putea reduce mult. Producatorii de centrale electrice lucreaza la sisteme de stocare a energiei solare pentru a compensa aceasta problema. De asemenea, transporturile reprezinta o alta sursa de emisii cu gaze ce condul catre efectul de sera. Transporturile pot fi mai ecologice prin cresterea eficentei de combustibil la vehicule, folosindu-se sisteme hibride de actionare. Dezavantajul vehiculelor electrice este reprezentat de puterea foarte mica a bateriei in coomparatie cu combustibilii de hidrocarburi.

Daca am presupune ca masinile ar merge cu eficienta dar si ca unii combustibili vor fi „online”, putem sa ne asteptam la o reducere a emisiilor provocate de transporturi in viitorrul apropiat.


Scurt si eficient - ce sa spui despre tine la interviu

De la "capul plecat ce sabia nu il taie" si pana la modestia care ar trebui sa o adoptam pentru a demonstra ca suntem oameni de o vasta capacitate. Mai ales cand vine vorba de un interviu specialistii in resurse umane spun ca ar trebui sa adoptam pozitia celui care nu se lauda.

Ai tendinta de a spune despre tine multe si nevrute ca in povesti. Incerci sa iti castigi un loc in firma respectiva si crezi ca a vorbi despre asta te ajuta. Doar ca asta nu este tocmai cea mai buna idee. De fapt specialistii recomanda sa fim echilibrati. Te intreaba daca esti capabil? Nu vei recurge la exagerari si la a sari peste masuri. Vei spune in schimb ca inveti repede, ca ai o vasta experienta, ca ai o gandire logica si rapida.

Exista o intreaga psihologie in ceea ce priveste modul in care faci prezentarea ta. Crezi ca ti se cuvine orice superlativ cand de fapt nu se poate proba asa ceva. De fapt marea problema se refera tocmai la asta: nu poti demonstra pana la un punct astfel de aspecte. Asadar, regula realitatii ii vor face pe angajatori sa se abtina de la o decizie favorabila pentru tine.

Arata, nu spune. Nu degeaba ti se spune ca trebuie sa vii cu referinte de la alte locuri de munca, nu degeaba se cer si dovezi concrete privind munca pe care ai prestat-o la alte locuri de munca. Spune despre tine ca pe baza experientei pe care ai acumulat-o ai o dovada in plus ca te indrepti pe drumul cel mai bun.

Contrar a ceea ce ai crede un interviu este si ceea ce aduce marele test despre cum stii sa te prezinti, cum stii sa iti demonstrezi calitatile.

De unde vin pierderile financiare

La un moment dat cu  totii ne lovim de o criza a bugetului personal. Sa fii educat din punct de vedere economic este mai complicat decat am fi crezut. Stiai ca de cele mai multe ori suntem manati de instincte? Daca vei lasa timpul sa treaca ideea in sine de a cheltui banii adunati se mai risipeste.

De unde vin pierderile de acest gen? De regula cheltuim prea mult ca urmare a unor proaste decizii in ceea ce priveste managementul resurselor de care dispunem. Daca si teoriile unor s-ar confirma ar putea fi vorba si de:

  • Risipa. Se crede ca risipa de orice fel pana la urma este si o dovada a faptului ca nu tii la ceea ce ai. Asadar, nu ignora risipa de apa, alimente si asa mai departe, castigand si responsabilitatel de a nu risipi banii pe care ii ai. Sau cel putin nu la fel de repede. 
  • Banii marunti. Se spune ca din putin cu putin se aduna mai mult. Asa ca tine cont de asta si nu te feri de un castig mai mic. Poate ca experienta in sine este una mai buna decat ai crede. Cel putin pentru pasii de inceput de cariera asta te poate ajuta. 
  • Lux. Daca vei intreba pe cei care au ajuns mari afaceristi iti vei da seama ca la inceput de drum au fost chiar si zgarciti cu ceea ce cheltuiau. Asta face ca luxul sa fie permis doar atunci cand iti permiti. Cu cat alegi sa duci o viata mai luxoasa intr-un timp cat mai scurt cu atat risipesti mai multi bani si asta duce la pierderi semnificative intr-un timp scurt. 
Se spune ca este mai usor sa cheltui banii decat sa ii castigi si sa ii strangi. Nu este numai o vorba ci din pacate si o realitate care se pare ca vizeaza pe tot mai multi dintre noi. Acea educatie financiara este nu atat de greu accesibila cat mai greu de inteles.