Am putea opri emisiile de carbon din atmosfera?

In anul 2011 au fost emise 35 miliarde de tone de dioxid de carbon in atmosfera. In fiecare zi a anului, aproape o suta de milioane de tone de CO2 sunt eliberate in mediul inconjurator. In fiecare secunda mai mult de o mie de tone de CO2 sunt emise de centralele electrice, masini, camioane, nave, avioane si fabrici din intreaga lume. Cetatenii de rand din intreaga lume sunt raspunzatori pentru eliberarea a patru tone jumatate de dioxid de carbon.

In timp ce oamenii emit mult mai putin dioxid de carbon in natura, cantitatea emisa depaseste cantitatea pe care plantele si oceanele o pot absorbi. Ca urmare, cea mai mare cantitate de CO2 emisa va ramane in atmosfera, aceasta intregistrand valori din ce in ce mai mari de la un an la altul. Dupa anul 1960, dioxidul de carbon emis a crescut cu aproape 25%, revolutia industriala fiind responsabila pentru cresterea a 45% din emisii.

In conditiile actuale, pana in anul 2050, nivelul de CO2 din atmosfera va creste de trei ori mai mult fata de valorile cele mai mari inregistrate.

Daca am avea politici mult mai stricte de consttructie a cladirilor, de exemplu, introducerea unor standarde „verzi”, facturile electrice s-ar putea reduce mult. Producatorii de centrale electrice lucreaza la sisteme de stocare a energiei solare pentru a compensa aceasta problema. De asemenea, transporturile reprezinta o alta sursa de emisii cu gaze ce condul catre efectul de sera. Transporturile pot fi mai ecologice prin cresterea eficentei de combustibil la vehicule, folosindu-se sisteme hibride de actionare. Dezavantajul vehiculelor electrice este reprezentat de puterea foarte mica a bateriei in coomparatie cu combustibilii de hidrocarburi.

Daca am presupune ca masinile ar merge cu eficienta dar si ca unii combustibili vor fi „online”, putem sa ne asteptam la o reducere a emisiilor provocate de transporturi in viitorrul apropiat.


Comentarii