Trusoul – setul de botez al copilului ce nu poate lipsi din ritualul crestinarii


Dupa nunta, botezul bebelusului este al doilea mare eveniment din viata unei familii, insa unii parinti sunt coplesiti de o avalansa de emotii pe care nu o pot controla. Dupa nasterea copilului, viata intregii familii capata proportii noi, in sensul ca programele tuturor se schimba, pe primul loc fiind nevoile celui mic.

Astfel, apar noi responsabilitati, iar momentele de relaxare si odihna par sa fi disparut. In functie de fiecare copil in parte, nivelul de epuizare este mai mic sau mai mare, insa fericirea si implinirea se citesc pe chipurile parintilor la fiecare zambet, fiecare gangurit si privire a celui mic, anuland momentele dificile, perioadele de nesomn.

Chiar daca primele luni dupa nastere sunt solicitante, mai ales daca parintii se afla la primul copil, ceremonia botezului trebuie mereu gandita si organizata cum se cuvine. Botezul este un eveniment deosebit de emotionant ce are ca scop crestinarea micutului, moment in care rudele si prietenii ii vor adresa acestuia urari calduroase.

Alegerea nasilor copilului este o decizie foarte importanta, ce nu trebuie neglijata si mai ales dictata de anumiti factori precum pozitia sociala sau statutul financiar al acestora. Sunt demne de luat in considerare alte aspecte, precum calitatea umana si intrebarea daca vor putea fi buni ocotitori si mentori pentru copil pe tot parcursul vietii sale. Impreuna cu parintii, nasii se implica in organizarea ceremoniei de botez, astfel incat ziua sa fie una speciala si de neuitat.


Elemente specifice botezului, pe care nasii si parintii le pot alege de comun acord


Sunt atat de multe pregatiri pentru ziua botezului, de la alegerea bisericii, a locatiei pentru petrecerea de botez, alegerea invitatiilor de botez, a echipei de fotografi/cameramani pana la decoratiuni si alte asemenea detalii.

In aceasta situatie, implicarea nasilor este un real ajutor, mai ales ca traditiile presupun o lista cu responsabilitati pentru nasii de botez. Totusi, este indicat ca fiecare alegere, inclusiv cea cu privire la trusouri botez pe care o fac nasii sa nu se puna in aplicare decat dupa confirmarea parintilor. Asta pentru ca parintii stiu cel mai bine de ce anume are nevoie micutul lor.


Trusourile pentru botez


Sunt acele seturi frumos ambalate pe care le vezi la orice botez ce contin: un prosop mare din bumbac, panza de mir, fasa, sticla de mir, un prosop mic pentru preot si un sapun.

Trusourile pentru botez au o semnificatie aparte. Asadar, dupa ce bebelusul este scufundat in cristelnita, nasii il preiau intr-o panza alba ce simbolizeaza curatentia si puritatea Imparatiei lui Dumnezeu. Ulterior, dupa binecuvantarea lumanarii de botez de catre preot, are loc ungerea bebeluslui cu mir care semnifica semnul Sfantului Duh pe frunte, ochi, urechi, nas, gura, piept, maini, picioare si spate.

Comentarii