UbbLE- afla cat mai ai de trait

Lansarea unui nou test sumbru sustine ca poate prezice daca o persoana din Marea Britanie va muri pana in anul 2020, bazandu-se doar pe negarea sau nu a alegerilor proaste din stilul nostru de viata care devine din ce in ce mai dificil in ultimul timp.

UbbLE, care se trage din UK Longevity Explorer, este creat folosind datele de la UK Biobank. Intre 2006 si 2010, Biobank a recrutat o jumatate de milion de oameni cu varste cuprinse intre 40 si 79 care au furnizat probe de sange, urina si saliva si au convenit ca sanatatea acestor oameni sa fie monitorizata pe viata pentru a descoperi de ce unii oameni dezvolta unele afectiuni iar altii nu.

Folosind datele de la mai multi voluntari, UbbLE foloseste aproape 655 variabile, care sunt asociate cu moartea timpurie, si le utilizeaza pentru a crea testul.

In ce consta testul


Testul este simplu, are o multime de intrebari cu variante multiple si pune intrebari diferite in functie de sex. De exemplu, in testul pentru barbati sunt incluse intrebari precum ”Cate autoturisme detin?”, in timp ce testul pentru femei intreaba despre istoria lor psihica cu privire la depresii sau anxietate. Ambele teste se intereseaza daca acestia au un obicei de a face activitate fizica, dar si intrebari majore- cum ar fi fumatul. Oamenii pot sustine testul numai daca au o varsta cuprinsa intre 40 si 70 de ani.

La sfarsitul intrebarilor, voluntarul va afla daca va trai in urmatorii cinci ani si care va fi varsta lui UbbLE- daca e mai mare decat varsta reala, atunci acest lucru este destul de rau.


Cercetatorii care au examinat rezultatele de la 500.000 de voluntari au descoperit ca cel mai puternic predictor de mortalitate pentru femei si barbati au fost problemele de sanatate raportate dar si ritmul in care o persoana merge. In cazul unor persoane sanatoase, cheia catre estimarea vietii care a mai ramas acestuia a constat in obiceiul fumatului.

Comentarii