Ce înseamnă Pagerank?

Pagerank sau tradus din engleză, Rangul Page este un algoritm de analiză al hiperlegăturilor din Internet, folosit de motorul de căutare Google pentru a oferi o pondere fiecărui element dintr-o mulţime de documente interconectate prin hiperlegături, cu scopul de a măsura importanţa fiecăruia dintr-o mulţime.

Rangul Page?
Numele de Pagerank provine de la informaticianul Larry Page (unul dintre co-fondatorii proiectului numit Google), care a dezvoltat algoritmul la Universitatea Standford. Numele de Pagerank este marcă înregistrată Google, dar patentul aparţinea de Universitatea Standford care a primit 1.8 milioane acţiuni la Google, pentru a avea licenţă exclusivă de utilizare a patentului. În 2005, cele 1.8 milioane de acţiuni la Google au fost vândute de către Universitatea Standford pentru 336 milioane dolari.

Cum funcţionează algoritmul lui Larry Page?
Dacă pagina A conţine un link (o legătură) către pagina B, se presupune că implicit pagina A afirmă despre B că este important, deci B o să fie mai bine cotat în clasamente. Cu cât există mai multe legături calitative către un site, cu atât Pagerank-ul acestuia va fi mai mare şi poziţia în clasament mai înaltă. Coeficientul Pagerank este un număr întreg ce poate lua valori între 0 şi 10.Tips&Tricks by Şotropa Eugen 
- Google iubeşte conţinutul unic. Articolele cu conţinut unic vor fi cotate mai bine în motoarele de căutare, oferindu-vă un punctaj mai bun la Pagerank.
- Pagerank-ul este influenţat de vechimea articolelor şi a site-ului.
- Contează viteza de încărcare a primei pagini, dar nu doar a ei. Nu încărcaţi prima pagină de widget-uri, bannere inutile. Pentru a reduce din "timpul de încărcare" al paginii, puteţi folosi codul html pentru a vă apărea doar o parte a articolului pe pagina principală.
- Este mai importat să obţii un link de la un site care are mai puţine legături, decât invers. Dintre un site cu Pagerank 4 care are link-uri către alte două site-uri şi un site cu Pagerank 6 dar care are link-uri către 5 site-uri, este mai bun site-ul cu Pagerank 4, deoarece odată ce un site are mai multe legături acesta împarte coeficientul pagerank la mai multe link-uri.
- Cele mai bune site-uri care vă pot oferi o recomandare bună sunt cele cu Pagerank mai mare sau egal cu 4 (patru). Nu e bine de neglijat site-urile cu Pagerank mai mic, şi ele contează, chiar foarte mult, însă Google oferă importanţă mai mare de la Pagerank mai mare sau egal cu 4. Repet, nu neglijaţi site-urile de nişă.
-  Menţiunile (legăturile) aduse de un site, în articolul său, către site-ul dvs. participă la ridicarea dvs. în clasament dar şi la oferirea de cota Pagerank.
- Articolele sponsorizate, oferă cea mai mare recomandare posibilă din partea unui site, deoarece în această acţiune contribuie cuvintele cheie, link-urile do-follow şi odată cu vechimea articolului creşte şi cotaţia lui către site-ul recomandat. Un articol sponsorizat este, calitativ vorbind, mai eficient decât 5 legături oferite de 5 site-uri diferite.

8 comentarii:

Lillee spunea...

Da, eu il n/a momentan. Sunt la inceput cu noua adresa a blogului.

alicee spunea...

e greu de obtinut page rank 4!
Pana saptamana trecuta aveam 4 dar nu l-am putut mentine :)
asta e!
Oricum articolul imi place ca e bine explicat pe intelesul tuturor!

Natural spunea...

Blog and roll este articol sponsorizat sau se imparte "importanta" catre toti nominalizatii? Eu am PR3 nu stiu cum e la 4 dar abia astept :)

Natural spunea...

ok, mercic frumos pentru explicatii. Acum am altceva pentru tine :)
Pentru ca am onoarea sa te am in blog-roll, am si placerea sa te invit la o initiativa-leapsa-ideee, cum vrei sa-i zici legata de ziua de miercuri. Fara alte cuvinte, iti propun sa preiei initiativa pe blog si mai ales in viata si sa vedem rezultatele. Spor!

Roxandrei spunea...

Este foarte usor sa zici ca un articol spnsorizat te poate ajuta, dar acest sfat nu prea este practic pentru blogarii mici.

carmen spunea...

Inseamna - nu inseamna, il inteleg - nu il inteleg, e - nu e, creste - nu creste, scade - nu scade, asta e!
Ce sa mai spun...m-am "trezit" si eu cu PR 4 dupa o lunga perioada de PR "N/A" si o scurta perioada de PR=1. Pe cand sa ma "trezesc" de tot, PR a venit mai jos: 3! Si sta. De ceva vreme. Pana cand, "goagle" stie!
Acum, sincer vorbind, interesant si practic articolul tau! Multumiri!

World Wars 2 spunea...

mersi de informatii!

moroşan spunea...

Tareeeee, chiar aveam nevoie de aşa ceva, mssssssss :)