Din momentul in care bebelusul incepe sa saiba eruptie dentara, parca intreg paradisul si fericirea suprema a parintilor paleste in fata durerilor si a starilor diverse experimentate de cel mic. Este fix acea perioada ce demonstreaza ca a fi parinte este de-a dreptul dificil. Cu panica in suflet, cu stres si fara de odihna, orice parinte se va simti confuz intr-o astfel de perioada.
Ce trebuie sa stie orice parinte despre eruptia dentara
Se poate spune ca inceputul este mai greu, pana cand iti dai seama ce ai de facut. Gresit. Ba chiar multi bebelusi nu au acelasi tipar la fiecare etapa de eruptie dentara. Da, pentru ca sunt mai multe episoade, timp in care orice parinte apreciaza tot mai mult ideea ca natura a lasat ca dintii sa iasa in pereche - sa fii si norocos sa ii iasa cate 4 dinti odata.
Revenind, trebuie mentionat ca eruptia dentara poate incepe undeva intre 6 si 12 luni. Nu e panica daca acest interval este diferit de la caz la caz. Sunt situatii in care bebelusul da semne de eruptie dentara inca de la 3 luni, insa concret abia peste alte 3 luni apare si dintele la interval. Alte cazuri ii streseaza pe parinti, cand trecand de pragul de 6 luni bebelusul nu da semne de eruptie dentara; nu sunt de speriat, unii ajung la un an si abia ce se intrezare un prim dinte.
Acum ca stim si ce perioada poate fi aceea cand incepe stresul, merita de amintit si ce ar trebui sau nu ar trebui sa faca un parinte cu privire la eruptia dentara. Iata cateva sfaturi:
- Inca de la aparitia primelui dinte parintii se pot preocupa de tehnica de periaj. Desigur ca nu se va putea aplica, periajul la aceasta varsta nu are cum sa fie pret de 2 minute. Insa bebelusului trebuie sa i se introduca si aceasta rutina. Exista pasta speciala pentru categoria aceasta de varsta, fara fluor, periuta de tip degetar. Parintii sunt sfatuiti sa perieze dintii bebelusului zilnic.
- Un mit legat de eruptia dentara este ca bebelusul poate face febra. De fapt, spun specialistii, nu se poate considera eruptia ca fiind responsabila cu stari febrile mari. Asadar, este de preferat sa se consulte de indata medicul. Intr-o lume moderna ca aceasta pare greu de crezut ca la un cabinet pediatric in Mures 2018 sau in orice oras al lumii se mai prezinta paintii cu un bebelus in stare febrila mare, dupa ce au actionat dupa vorbe batranesti. Asadar, antitermice se ofera numai la sfatul medicului si trebuie exclusa vreo problema de sanatate pentru a actiona impotriva febrei.
- Se pot oferi celui mic biscuiti spre exemplu sau alimente mai dure ce se pot roade, pentru ca astfel de miscari il ajuta pe bebelus sa isi calmeze starile. De asemenea, exista si jucarii speciale, usor moi, ce se pot oferi direct din frigider sau congelator - gelul pe care il contin se raceste si calmeaza durerea la nivelul gingiei. Nu in cele din urma, exista si geluri speciale pentru a calma durerile. Atentie insa la ce contin si la modul de administrare pentru ca evident ca bebelusul va inghiti tot.
Comentarii