FLUORUL
Este cel
mai eficient agent anticarie, prin simpla fluorurare a apei realizandu-se o
scadere cu 60% a incidentei cariilor dentare. Florul contribuie la rezistenta
dintilor prin 3 mecanisme:
-
este incorporat in smalt si in dentina alaturi de calciu si fosfor formand
fluorapatita, o structura mai rezistenta la atac decat hidroxiapatit
-
ajuta la repararea si remineralizarea suprafetei dintilor care prezinta
eroziuni incipiente ale smaltului, inversand astfel procesul de producere a
cariilor
-
scade efectul distrugator din cavitatea bucala prin diminuarea productiei
de compusi acizi necesari actiunii acestora.
Sursele de fluor sunt: apa minerala, sarea cu fluor,
ceaiul, pasta de dinti si apa de gura.
CALCIUL
SI VITAMINA D
Aportul
adecvat de calciu si vitamina D la gravide determina o dezvoltare adecvata a
oaselor si dintilor la copii. Ulterior, pe tot parcursul vietii, intretinerea
si rezistenta acestor structuri se bazeaza pe consumul regulat de alimente
bogate in calciu: produse lactate, conserve de peste cu oase, migdale, legume
cu fructe verzi.
Vitamina
D necesara absorbtiei optime a calciului este secretata in mare parte de piele,
sub actiunea razelor UV.
FOSFORUL,
MAGNEZIUL SI VITAMINA A
Sunt
elementele indispensabile in formarea emailului dintilor si se gasesesc in
majoritatea alimentelor. Fosforul se gaseste in carne, oua si peste. Magneziul
il regasim in cereale integrale, spanac, legume boabe (mazare, linte, fasole).
Vitamina A este prezenta in ficat, oua, toate fructele si legumele de culoare
galbena, portocalie si verde inchis, ce contin betacaroten, un precursor
vegetal de vitamina A.
Spalatul
pe dinti dupa fiecare masa, folosirea atei dentare si a apei de gura sunt rutine obligatorii pentru a mentine sanatatea dintilor. Productia de saliva
scade in timpul noptii si efectul ei protector, alcalinizat, se diminueaza. De
aceea este esential sa ne spalam pe dinti atat inainte de culcare, cat si
dimineata, la trezire.
Evitati
bauturile racoritoare si ceaiurile indulcite consumate pe parcursul zilei.
Folositi apa si sucuri cu indulcitori.
STIATI
CA…branza consumata la finalul unei mese ofera protectie impotriva atacului
acid al bacteriilor datorita „scutului” format de grasimi si cazeina?
Comentarii