PREVENIREA CARIILOR DENTARE




Masurile de prevenire a aparitiei cariilor dentare cuprind o alimentatie echilibrata din punct de vedere al tipului si al cantitatii de carbohidrati consumati, un aport adecvat de minerale esentiale in intretinerea si mentinerea dintilor (fosfor, fluor) si respectarea unor obiceiuri stricte de igiena orala.

FLUORUL

Este cel mai eficient agent anticarie, prin simpla fluorurare a apei realizandu-se o scadere cu 60% a incidentei cariilor dentare. Florul contribuie la rezistenta dintilor prin 3 mecanisme:
-   este incorporat in smalt si in dentina alaturi de calciu si fosfor formand fluorapatita, o structura mai rezistenta la atac decat hidroxiapatit
-   ajuta la repararea si remineralizarea suprafetei dintilor care prezinta eroziuni incipiente ale smaltului, inversand astfel procesul de producere a cariilor
-   scade efectul distrugator din cavitatea bucala prin diminuarea productiei de compusi acizi necesari actiunii acestora.
Sursele de fluor sunt: apa minerala, sarea cu fluor, ceaiul, pasta de dinti si apa de gura.

CALCIUL SI VITAMINA D 

Aportul adecvat de calciu si vitamina D la gravide determina o dezvoltare adecvata a oaselor si dintilor la copii. Ulterior, pe tot parcursul vietii, intretinerea si rezistenta acestor structuri se bazeaza pe consumul regulat de alimente bogate in calciu: produse lactate, conserve de peste cu oase, migdale, legume cu fructe verzi.
Vitamina D necesara absorbtiei optime a calciului este secretata in mare parte de piele, sub actiunea razelor UV.
             
FOSFORUL, MAGNEZIUL SI VITAMINA A

Sunt elementele indispensabile in formarea emailului dintilor si se gasesesc in majoritatea alimentelor. Fosforul se gaseste in carne, oua si peste. Magneziul il regasim in cereale integrale, spanac, legume boabe (mazare, linte, fasole). Vitamina A este prezenta in ficat, oua, toate fructele si legumele de culoare galbena, portocalie si verde inchis, ce contin betacaroten, un precursor vegetal de vitamina A. 

IGIENA ORALA

Spalatul pe dinti dupa fiecare masa, folosirea atei dentare si a apei de gura sunt rutine obligatorii pentru a mentine sanatatea dintilor. Productia de saliva scade in timpul noptii si efectul ei protector, alcalinizat, se diminueaza. De aceea este esential sa ne spalam pe dinti atat inainte de culcare, cat si dimineata, la trezire.
Evitati bauturile racoritoare si ceaiurile indulcite consumate pe parcursul zilei. Folositi apa si sucuri cu indulcitori.

STIATI CA…branza consumata la finalul unei mese ofera protectie impotriva atacului acid al bacteriilor datorita „scutului” format de grasimi si cazeina? 

Comentarii