Etica in afaceri

Etica in afaceri reprezinta comportamentul cu ajutorul caruia o afacere adera de la relatiile sale zilnice cu cele cu ale lumii. Insa, etica unei afaceri poate fi diversa. Aceasta se aplica nu numai in cazul in care afacerea interactioneaza cu lumea in general, ci si la relatiile dintre o afacere si clientii sai.

Multe companii si-au castigat o reputatie destul de proasta doar din cauza ca se afla intr-o afacere lipsita de etica. Pentru inceput, cel mai important factor il reprezenta interesul pentru bani si atat, iar acest lucru poate fi definit ca si capitalism in forma sa cea mai pura. A face bani nu este nimic gresit, ci modul in care se comporta unele companii pun un mare problema in fata comportamentului etic in afaceri.

Un comportament etic ar trebui sa fie prezent in orice afacere. Exista mai multi factori care trebuie luati in considerare: in momentul in care o companie face o afacere cu o alta companie care este lipsita de etica, inseamna ca si prima companie este lipsita de etica? Unii oameni ar sustine ca da, compania greseste, deoarece aceasta ar trebui sa isi analizeze legaturile de afaceri cu alte companii cu care colaboreaza.

Amenzi pentru cei care incalca etica afacerilor


O multime de companii globale, inclusiv cele mai importante branduri, pot fi remarcate din cauza faptului ca nu se gandesc prea mult la etica afacerilor, iar o buna parte de astfel de branduri importante au fost amendate cu milioane de dolari din cauza ca au incalcat legile eticii in afaceri, insa, se pare ca banii sunt factorul decisiv major.

Daca o companie nu adera la etica de afaceri si incearca sa incalce legile, de obicei sfarseste prin a fi amendata. Problema cea mai mare apare abia in momentul in care profitul acestor companii depasesc cu mult amenda aplicata. Exita companii care castiga miliarde de dolari din cauza lipsei de etica in afaceri, iar amenzile aplicate nu le opresc cu nimic.

Comentarii