Energiile regenerabile

De ceva timp, avem tehnologia necesara pentru a face trecerea comfortabila de la energia bazata pe combustibili fosili la cea ecologica. Din pacate, acest lucru nu este convenabil din punct de vedere economic. Panourile solare si turbinele de vant sunt destul de scumpe si ofera foarte putini stimuli celor care sunt destul de curajosi pentru a investi intr-o astfel de piata.

Din fericire, multumita programelor de energie regenerabila, care ofera si garantii de imprumut, au devenit o adevarata amenintare pentru companiile energetice stabile. Acestea pierd teren si costuri impresionante in fata energiilor regenerabile, inregistrand un declin surprinzator. In viitor, vor exista adevarate inovatii, insa nu vor apare pe piata fara sa existe lupte.


Cum putem face trecerea


Atunci cand vine vorba de inovatii in domeniul energetic de zi cu zi, politica are un cuvant greu de spus. De ceva vreme, guvernele municipale, agentii regionali de transport dar si oamenii de rand sunt cei care ajuta la promovarea tehnologiilor ecologice, prin achizitionarea de astfel de produse. Odata ce aceasta tehnologie ecologica a inceput sa se extinda, costurile companiilor energetice au inceput sa scada, iar investitiile in tehnologia verde au inceput sa creasca. Acest lucru inseamna ca aduce minuni in revolutia verde si determina inregistrarea de profituri mici companiilor care au la baza combustibilii fosili.


O problema majora a energiei regenerabile este faptul ca sursele sale sunt instabile. In cazul energiei eoliene, ea depinde de conditii atmosferice care sunt cam dificil de controlat, iar puterea vantului poate varia cu pana la 25% de la an la an. Similar, in cazul energiei solare pot exista perioade lungi de nebulozitate atmosferica, iar acest lucru determina ca celulele fotovoltaice sa devina ineficiente. Dezvoltarea surselor regenerabile de energie ca o resursa energetica semnificativa si nepoluanta este unul din principalele obiective ale politicilor energetice mondiale care, in contextul dezvoltarii durabile, au ca scop cresterea sigurantei in alimentarea cu energie, protejarea mediului inconjurator si dezvoltarea la scara comerciala a tehnologiilor energetice viabile.

Comentarii