Cum se va termina Universul?

Nu este nevoie sa intri in panica, insa soarta planetei noastre este sortita unui sfarsit. Acest lucru va lua ceva timp pana se va intampla. Peste aproape sase miliarde de ani, este posibil ca Pamantul sa moara, dupa ce Soarele se va transforma intr-o stea gigant rosie si va inghiti planeta noastra.

Pamantul este doar o planeta in sistemul nostru solar, iar Soarele este doar una dintre miliardele de stele din Univers, si exista miliarde de galaxii in Universul observabil.

Oamenii stiintei nu au putut stabili modul in care totul va lua sfarsit. Acestia nu sunt chiar siguri daca Universul va ajunge la un capat definit. Mintea umana nu poate percepe dincolo de ceea ce poate intelege, de ceea ce fizica ne poate arata, insa exista mai multe optiuni pentru apocalipsa Universului.

Primul lucru care ar putea sta la baza sfarsitului Universului vine din termodinamica. Asadar, multi cercetatori cred ca sfarsitul ar putea sa fie datorat caldurii insuportabile. Moartea prin caldura poate fi mult mai rea decat daca am fi arsi de vii. Asta pentru ca aproape orice exista in viata de zi cu zi necesita un fel de diferenta a temperaturilor, intr-un mod direct sau indirect.

Cu toate acestea, odata ce Universul va sfarsi datorita caldurii, peste tot va exista aceeasi temperatura. Asta inseamna ca nu se va mai petrece nimic interesant. Fiecare stea va muri si aproape toata materia se va dezintegra.

De asemenea, sfarsitul Universului se poate datora si unui inghet puternic, in care toate vor fi reci, moarte si goale. Atata timp cat cantitatea de lucruri nu va trece peste un prag critic, Universul va continua sa se extinda pentru totdeauna, si in cele din urma, poate suferi o moarte prin caldura sau prin inghetare. Insa, daca exista prea multe lucruri, expansiunea Universului va incetini si se va opri, iar apoi acesta va incepe sa se contracte. Acest lucru va determina ca Universul sa se micsoreze, sa devina mai fierbinte si mai dens, iar in cele din urma, totul se va incheia intr-un infern fabulos, asemeni Big Bang-ului.

Comentarii