Ce spun psihologii despre romani si miturile despre acestia

Romanii sunt primitori, se descurca si lista de calitati poate continua. Se spune despre ei ca sunt saritori si te omenesc, mai ales daca le-ai trecut pragul. Doar ca exagerarile de acest fel ne fac sa credem de fapt ceea ce nu este adevarat. Psihologic vorbind nu avem un profil perfect si anumite aspecte nici nu coincid cu realitatea.

Din punct de vedere psihologic se pare ca nu am facut o comparatie pana acum. Tocmai de aceea am ajuns sa credem despre noi insine anumite chestiuni poate chiar paralele cu realitatea. Ca si profil iata ce se spune despre romani:

  • Nu avem incredere in oameni. Singura exceptie o facem cand vine vorba de familie, in sanul careia depunem toata increderea si speranta, de unde si conflictele majore la adresa unora, conflictele din familie. Desigur, asta nu poate fi pusa ca sursa pentru problema numarul unu in cadrul unui familii sau vieti sociale. 
  • Din punct de vedere al muncii pe care o facem avem sau nu sansa de a ne emancipa social. Fara resurse, sanse si poate oamenii potriviti pentru asta suntem ca si constransi din punct de vedere social. Prin munca insa romanul ajunge sa cunoasca mai multi si mai multe, ajunge sa fie la o etapa mai avansata. 
  • Orice om crede in valoarea sa. Mai cu seama se considera ca romanul tinde sa isi arate valoarea si tocmai din acest punct castiga doza de competivitate. Dar, asta are samse de a duce la performanta, ceea ce din punct de vedere al muncii inseamna un mare plus. 
  • La capitolul de simt civic lasam de dorit. Suntem cei care lasa cel mai mult in urma. Nu ne gandim la un bine general, comun si preferam sa fim total dezinteresati de asa ceva. 

Comentarii