Control, autocontrol si cum rezolvi situatiile conflictuale

La locul de munca nu esti mereu in mediul tau. Intr-un cadru oficial nu esti la tine acasa. Asa ca orice situatie de conflict apare in astfel de cadre trebuie sa tii cont in primul rand de educatie, control si autocontrol.

Auzeam tot felul de povesti ale celor care au plecat dintr-o firma pentru ca se ajunsese la un punct conflictual. Bravo lor ca au plecat caci dragoste cu sila nu se poate. Dar se speriau groaznic la interviuri cand erau intrebati de ce au parasit vechiul loc de munca. Ei bine, raspunsul este realitatea insa nu trebuie sa spui ca era atat de grav.

Cum rezolvi o situatie de conflict? Empatieaza si tu putin. Pentru ca la un moment dat ai putea sa exagerezi insa nu iti dai seama de asta. Si nu are rost sa continui cand toti sunt impotriva ta. Dar mai intai de toate intreaba-te daca ai toate motivele sa faci asta. La ce bun toata aceasta mascarada? Avem in schimb minte si ratiune si am putea profita de momente in care sa ne punem in valoare daca asta dorim. Asa ca un scandal nu te ajuta.

Pauza este un alt raspuns. Stii cum se spune la fuga: e rusinoasa dar sanatoasa. Asa si cu pauza. Trebuie sa iti acorzi timp pentru ca la nervi apare totul si mai grav e ca ai putea sa spui si ceea ce nu doreai sau nu se merita. Pauza se aplica insa de ambele parti. Asa ca ignora colegul care iti toata nervii pentru o discutie rationala mult mai tarziu.

Asculta si apoi spune. Regula unui dialog este de multe ori ignorata si tocmai de aceea se ajunge la un scandal. Asculta si gestioneaza totul. Nu te avanta sa spui ce si cum pana cand nu iti dai seama de amploarea ce a avut-o o anume remarca. Se poate?!

Comentarii