Scoli publice vs. Scoli private

Fiecare parinte isi doreste tot ce e mai bun pentru copilul sau. In momentul cand a implinit varsta, se pune problema scolarizarii. Inainte, cand copilul ajungea la varsta necesara, era inscris la scoala publica cea mai apropiata, care era la cateva blocuri distanta sau la care se putea ajunge rapid cu autobuzul. In momentul de fata lucrurile nu mai sunt atat de simple insa. Din ce in ce mai multi parinti se confrunta cu dilema de a-si inscrie copilul la o scoala particulara sau la una publica.

Dezbaterea scoli private vs. scoli publice se bazeaza pe puncte de interes si factori ce trebuiesc luati in considerare precum: reputatia academica, facilitatile oferite, marimea medie a claselor de cursanti, metodologiile de predare, bugetul alocat, sprijinul administrativ oferit si costurile.

Reputatia academica a scolii are un rol important in luarea deciziei. Desi exista multe scoli publice renumite, unele sunt considerate a fi sub standardele si asteptarile parintilor. Adesea aceasta reputatie academica ii determina pe parinti sa aleaga o scoala particulara in detrimentul unei scoli publice; desi nu este corect a categorisi si a "baga in aceeasi oala" toate scolile publice, de cele mai multe ori copilul este dat la o scoala particulara deoarece se considera ca acolo va primi o educatie potrivita abilitatilor si talentelor sale.

Facilitatile oferite de unele scoli publice sunt impresionante, dar in acelasi timp exista unele scoli, mai ales in mediul rural, unde conditiile de studiu sunt mai putin decat mediocre. Diferentele din punct de vedere al facilitatilor apar intre scolile publice si particulare datorita bugetului. Scolile publice sunt finantate de stat, in timp ce scolile particulare au ca sursa de venit taxele de scolarizare percepute, donatiile si sponsorizarile obtinute si asa mai departe. Aici se face diferenta din punct de vedere al facilitatilor oferite.

Marimea clasei in care va invata copilul este un alt factor pe care il iau parintii in considerare. La o scoala particulara numarul de elevi este de cele mai multe ori mai mic de 15 per profesor, ceea ce este considerat a fi un lucru benefic deoarece fiecarui copil in parte ii va fi acordata mai multa atentie. Pe de alta parte, numarul elevilor in cazul unor scoli publice ajunge uneori sa depaseasca 30 de elevi, de aceea se considera ca educatia poate avea de suferit si sunt alese scolile particulare de catre parinti.

Bugetul si sursele de finantare ale scolilor sunt de asemenea luate in considerare. In timp ce scolile publice sunt finantate din banii publici proveniti din taxe si impozite, scolile particulare se sustin prin fondurile proprii obtinute din taxele de scolarizare percepute, donatii si alte tipuri de co-finantari obtinute. Aici dilema parintilor este daca e mai benefica pentru copilul lor scolarizarea in sistemul public, la costuri mai mici, sau intr-o scoala particulara, la costuri mai mari, dar unde copilului ii va fi acordata mai multa atentie.

Astfel se ajunge, vrand-nevrand, la problema costurilor. Scolile publice nu taxeaza elevii, educatia este aproape gratuita, insa nu la fel stau lucrurile in cazul scolilor particulare. Aici sunt percepute taxe pentru studii, care uneori depasesc posibilitatile financiare ale parintilor.

Dezbaterea scoli publice vs. scoli particulare se pare ca nu are un castigator clar. Fiecare sistem de scolarizare are atat beneficii cat si dezavantaje, de aceea parintii trebuie sa cantareasca bine toate aspectele si sa hotarasca ceea ce este mai bine pentru copilul lor.

Comentarii