Lectia despre panouri solare

Soarele, centrala energetica din cer, imbaiaza Pamantul intr-o energie ampla pentru a indeplini toate nevoile lumii de mai multe ori. Nu ofera emisii de dixoid de carbon. Nu se termina. Si este gratuit. Deci, cum pot oamenii de pe Pamant sa transforme aceasta recompensa a razelor solare in electricitate folositoare?

Lumina soarelui contine energie. De multe ori, cand lumina loveste un obiect, energia este transformata in caldura, la fel ca si caldura pe care o simti atunci cand stai in soare. Dar cand lumina loveste un anumit material, energia se transforma in curent electric, ce apoi il putem manipula pentru putere.

Tehnologia solara veche foloseste cristale mari facute din silicon, ce produce un curent electric cand este lovit de lumina. Siliconul poate face asta fiindca electronii din cristal se urca si se deplaseaza cand este expus la lumina, in loc sa stea intr-un loc pentru a genera caldura. Siliconul transforma o buna portiune din energia luminii in electricititate, dar este scumpa fiindca cristalele mari sunt greu de crescut.

Materialele mai nou, folosesc cristale mai mici si mai ieftine, care pot fi transformate in materiale flexibile. Aceasta tehnologie solara, cu toate acestea, nu este la fel de buna ca siliconul in transformarea luminii energiei in electricitate.

Ce este o celula solara


O celula solara este un dispozitiv pe care oamenii il pot face, ce preia energia razelor soarelui si le transforma in electricitate.

Intr-un cristal, legaturile dintre atomii siliconului sunt facute din electroni si sunt distribuite intre toti atomii cristalului. Lumina este absorbita, si unul din electroni care este in legatura este transformat intr-un nivel de energie mai mare si poate sa se deplaseze liber, decat atunci cand era in legatura. Electronul se poate apoi deplasa in jurul cristalului liber si putem primi un curent.

Imagineaza-ti ca ai un raft, ca un raft pe perete, si iei o minge si o arunci pe acel raft. Este ca si cum ai promova un electron la un nivel mai mare de energie si nu poate sa cada. Un foton intervine, si loveste electronul de pe margine si sta acolo pana cand putem veni si colecta energia.

Cat de bune sunt celulele solare in surprinderea energiei luminii


Acum putem vorbi despre eficienta puterii. Eficienta puterii a unei celule cristaline din silicon obisnuita este de 22 pana la 23 %, insemnand ca transforma pana la 23 la % din energia luminii in electricitate. Unele panouri solare pot obtine intre 15 si 18 %. Cele mai eficiente, ca si cele care sunt plasate pe sateliti, ar putea avea eficienta puterii apropiindu-se de 50 la %.

De unde achizitionam panouri solare


Pentru a achizitiona cele mai bune tipuri de panouri solare, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa accesati toppanourisolare.ro. Pe acest site gasiti o varietate de panouri solare accesibile, iar montarea este realizata tot de ei.

Comentarii