Riscul vorbitului la telefon

In medie o persoana vorbeste la telefon 2 ore si jumatate pe luna. Sau asta era candva caci aceasta medie este depasita, ajungandu-se la 15. Daca pentru unii este de la sine inteles sa se intample asta pentru cei care nu au tocmai un mediu al afacerilor pe care sa il conduca totul este de o depasire a normalului. 

Specialistii avertizeaza ca vorbitul la telefon poate afecta atat de mult cat sa se ajunga la cancer cerebral. Riscul este de 3 ori mai mare ca in cazul altora. Si totul se datoreaza undelor electromagnetice. Ceea ce este de speriat, mai mult decat o simpla cifra intr-un raport, este faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca undele provenite de la telefon sunt posibil cancerigene. O certificare care sa ne sperie mai mult decat ar face-o altii. 

Cu toate acestea studiile pe aceasta tema nu au ajuns la o concluzie clara. Se crede ca mai ales in randul telefoanelor mobile de ultima generatie acest risc de cancer ar trebui sa scada avand in vedere ca dispozitivele mobile se bazeaza din ce in ce mai mult pe tehnologii avansate, imbunatatite fata de ceea ce aveam pana la un moment dat. In plus, se necesita studii aprofundate si mai ales amanuntite care sa determine care sunt efectele pe termen lung a folosirii telefonului mobil, de orice fel ar fi el. Pana la acel moment si din acest punct de vedere se pare ca o evaluare a riscurilor este cam greoaie. 

Vorbim la telefon la trecerea de pietoni, inainte sa dormim sau imediat ce ne trezim, cautam cea mai simpla varianta a lumii  moderne de a contacta pe cineva astfel ca telefonul mobil este fara doar si poate folosit frecvent insa cu un potential de risc pe viitor. 




Comentarii