Produsele care expira cand voiesc ele

Suntem ingrijorati cand un produs ajunge la un termen de expirare. Asta ne indica clar ca ne asumam un risc de a dezvolta tot felul de boli in viitorul apropiat. Pana la urma esti ceea ce mananci. Insa intr-o oarecare masura tine de o exagerare de caz cand asta te face sa arunci prea multa mancare.

Tinand cont de faptul ca aruncam din ce in ce mai multa mancare se pune pret pe ideea de a minimaliza aceasta risipa. Astfel, expertii europeni se gandesc ca ar fi mai bine sa se excluda acel termen de valabilitate, cel putin pentru anumite produse. Asta intr-o oarecare masura ar putea sa afecteze implicit si piata de consum. Cumparam poate la fel insa produsele se pastreaza pentru mai mult timp.

Varianta propusa ar trebui sa functioneze; oricum sunt si ilegalitati ce se faceau si pana acum, sa se revideze un produs chiar si dupa ce a expirat. Nu ar trebui sa ne miram ca unele produse mai ieftine au trecut printr-o astfel de metoda. In plus, nu sta in picioare un termen de valabilitate pentru produse de genul pastelor fainoase, a cafelei sau a uleiului. Asta clar, tinandu-se cont si de modul de pastrare a acestor produse, conform cu eticheta.

De cate ori ai aruncat un sos doar pentru ca eticheta spunea ca termenul a expirat. Data viitoare te vei gandi de doua ori pana sa faci asta, la o limita pana sa cazi in panta exagerarii caci gustul, textura si tot felul de caracteristici iti vor indica clar sa nu faci nici exces de zel. In conditiile in care cifrele arata ca un roman arunca in medie pe zi doua mese la nivel national si global de asemenea exista o mare problema cu risipa de mancare. Poate ca ar fi timpul sa ne ghidam dupa ce conteaza nu numai dupa aspecte generale.

Comentarii