Si eu donez

Spune o vorba dar din dar se face rai. Pe principiul ca daca poti sa ajuti de ce sa nu o faci, ai putea fi chiar tu in aceeasi situatie, sa donam la propriu sau la figurat ar trebui sa fie musai pentru toti. Donez organe cand stiu ca viata mea nu mai poate fi una normala, donez sange cand stiu ca un mic sacrificiu ar salva pe altii.

Si eu donez ar trebui sa fie un crez nescris al vietii. Cat de greu merge sistemul sanitar din Romania donatorii ar trebui sa fie poate dubli. Auzeam la un moment dat si teoria ca "nu avem sange". Si te duci tu, indurerat cu problemele pe care le ai, sa cauti printre binevoitori care sa doneze sange pentru ruda ta. Nu va conta grupa ci doar sa ii aduci. Pe unii ii si platesti caci ce fapta buna ramane nerasplatita? Una peste alta lucrurile se fac fortat pentru ca altfel nu se fac. Uneori avem nevoie de un caz disperat sau chiar cel personal sa ne dam seama ca trebuie sa ajutam mai mult.

Si cand vine vorba de a dona organe sa nu fim ipocriti. Pana si biserica sprijina un astfel de proiect; de vreme ce stii ca viata celui care din nefericire a ajuns in moarte cerebrala tot ce poti sa faci este sa salvezi alte vieti cu acordul tau. Organele sunt viabile numai in astfel de cazuri si daca un chin prelungit pentru unii ar putea fi salvarea unora trebuie sa uitam de orgolii si principii rasuflate.

Si eu donez daca este cazul. Sa stiu ca durerea mea, de fapt a celor apropiati, poate avea si o parte buna a lucrurilor atunci prefer sa stiu ca prin mine se salveaza o alta viata sau mai bine, mai multe. Principiul americanilor este ca inca din timpul vietii si mai ales la inceput de viata in doi se stabilesc detalii cand unul din ei va trebui poate sa decida pentru celalalt. Ce se intampla in caz de moarte cerebrala, deconectare de la aparate, resuscitare si donare de organe aceste decizii pot ingreuna sau nu durerea celor ramasi in viata. Dar cine sa se gandeasca la asta cand unii nici nu constientizeaza ca a dona sange poate salva vieti?!

Comentarii