Cum arata viitorul iluminat public

Modernul isi spune cuvantul din ce in ce mai mult in fiecare aspect al vietii. Nici iluminatul public nu mai e ce a fost. Daca in trecut ne bazam pe pura electricitate mai nou avem avantajele panourilor solare care sa scada din costuri si care sa faca astfel ca alternativa moderna sa ne ofere un mare avantaj. Insa in viitor nu vom mai avea nevoie de asta. Daca e sa tinem cont de artistul si cercetatorul olandez Daan Roosegaarde.

Iluminatul public va fi in copaci. Mai exact copacii deja plantati in oras vor deveni surse de lumina, astfel ca nu vom mai avea nevoie de alte surse si costuri. Partea si mai buna este ca un astfel de plan aduce in egala masura si un stil aparte, tine cont de imaginea finala a orasului, deci un doi in unu care sa nu aduca o decizie de compromis.

Ideea acestui cercetator este de a folosi biomimetismul pentru a transforma copacii in surse de lumina. Ideea sa porneste de la modul in care "functioneaza" licuricii spre exemplu, cei care au o lumina proprie si naturala. Meduzele sunt si ele pe aceeasi lungime de unda. Intr-o astfel de cercetare s-a incercat o combinatie intre ADN-ul unor bacterii marine luminiscente cu cloroplastele unor plante de interior.

Proiectul este unul maret insa se crede ca va fi de succes. In acest sens se asteapta ca iluminatul public sa fie total aparte in viitorul apropiat. Iata un clip care explica totul:



Comentarii