Depreciere record pentru leu la inceput de an potrivit analizei Equity Invest

Potrivit unei analize amanuntite a casei de brokeraj romanesti, Equity Invest, leul a inregistrat una din cele mai mari deprecieri pe pietele financiare din ultimii ani. Ultima data cand leul a fost depreciat atat de mult era in anul 2009; apoi, din 2010 doar in acest an a mai avut o scadere mare in prima parte din ianuarie. Aceasta depreciere s-a realizat pe fondul a doua motive principale. De asemenea, nu doar leul a suferit deprecieri majore in prima luna din 2014 ci si toate monedele din zonele emergente.

In prima etapa a deprecierii, rezultatele slabe s-au inregistrat in urma masurilor luate de FED. S-au continuat masurile de contractie monetara in SUA si dolarul a inregistrat o intarire importanta in fata monedei euro. Investitorii au inceput sa devina din ce in ce mai reticenti in fata investitiilor in zonele emergente. Anticipand randamentele in crestere oferite de dolar, alaturi de riscurile mici implicate, investitorii si-au retras capitalurile din zonele emergente.

Astfel, in numai 7 zile de inceput de an, mai multe monede regionale au resimtit schimbarile. In fata euro, leul a scazut cu aproape 0.7%, zlotul si coroana ceha cu 0.6% iar forintul cu 1.1 %.

Urmatoarea etapa a intervenit odata cu continuarea masurilor de relaxare a politicii monetare de catre BNR. Romania intra inca din primavara anului 2013 in acest ciclu, potrivit guvernatorului BNR. In acelasi an dobanda de referinta a fost scazuta  la 5% in iulie si a ajuns la 4% pe sfarsit de an. La acel moment, asa cum spune Cosmin Enache, director general adjunct al Equity Invest pe ziuanews.ro, ar fi trebuit sa se inregistreze o depreciere destul de importanta a leului. Totusi, moneda nationala a suferit influente reduse.

Nu la fel s-a intamplat si in prima luna din 2014 cand BNR a decis scaderea dobanzii la cheie la 3,75%. Mai mult a redus foarte mult ratele rezervelor minime obligatorii. A urmat un lant de reactii la aceasta schimbare. Aproape 4 miliarde de lei au fost eliberate catre bancile romanesti, fapt ce a dus la cresterea importanta a surplusului de lichiditati de pe piata. In doar doaua zile pe pietele financiare leul a suferit o depreciere de aproape 1% datorita amplorii masurilor BNR si reconfirmarea oficiala a zonei de echilibru pentru cursul leu-euro.



Comentarii