Cum reactionam cand ne pierdem echilibrul- studiu stiintific

Te multe ori ai patit si tu ca la un pas gresit facut sa iti pierzi echilibrul. Sa cazi nu este o necunoscuta pentru nimeni. Penibil cand se intampla in public mai ales primul gand este cum de nu ai putut sa previi asta. De fapt creierul uman percepe mai repede caderea ce va urma. Un studiu privind pierderea echilibrului si cum reactioneaza creierul a fost recent publicat conform Huffington Post.

Acest studiu a fost realizat de oameni de stiinta de la Universitatea din Michigan. In cadrul studiului s-a facut un experiment pentru a scoate in evidenta reactiile creierului si ce se intampla exact in momentul in care o cazatura este inevitabila. Se pare ca nu exista o concordanta a reactiilor. Daca creierul percepe imediat ce se va intampla muschii nu reactioneaza decat dupa cateva secunde, motiv pentru care nu putem preveni uneori o cadere.

Complexitatea creierului este inca o data scoasa in evidenta caci acesta isi da seama ca va urma o cadere. Mai mult decat atat se pare ca exista si o mai mare probabilitate cand ambele picioare sunt pe sol.

Cum s-a realizat studiul. Nu ne putem imagina cum oamenii aproape ca intentionat au cazut pentru ca studiul sa-si atinga scopul. Cercetatorii au recrutat 26 de persoane pentru aceasta misiune si pentru a evita accidentele- chiar daca scopul scuza mijloacele- acestia au fost testati in timp ce isi testau echilibrul pe o barna ce se montase pe o banda de alergat. Prin urmare nu au cazut ci doar in ceea ce priveste echilibrul s-a putut testa reactiile.

Si totusi de ce nu putem preintampina astfel de cazuri? Uneori suntem zapaciti, prea putin atenti. Explicatia este una simpla, creierul stie ca va urma o cadere, inregistreaza abia dupa cateva secunde iar actiunea muschilor nu este similar la fel de rapida. Predispus la cazaturi? Da vina pe creier!


Comentarii