Strugurii

Gandeste-te la fructe si cu siguranta nu vei omite strugurii. Pe langa gustul lor extraordinar, strugurii mai dispun si de o gramada de beneficii pentru sanatata. Sute de studii din domeniul medical au aratat ca printr-un consum regulat de struguri zilnic, vom obtine o multime de beneficii pentru sanatate. Strugurii sunt adevarate "bombe" de fitonutrienti numiti polifenoli, care includ flavonoizi, acizi fenolici si resveratrol. Acesti polifenoli constituie o mare parte din invelisul strugurilor.

Ca si majoritatea fructelor cu boabe, strugurii dispun de valori nutritive foarte ridicate. Indiferent daca te bucuri de acestia in starea lor naturala sau in diferite compoturi sau prajituri, strugurii iti vor oferi mereu o explozie de energie, antioxidanti si de substante nutritive. Strugurii sunt alcatuiti in proportie de 80% din apa, ceea ce ii face una dintre cele mai usoare gustari disponibile pentru noi atunci cand vrem sa scadem in greutate. Strugurii contin vitamine importante pricum sunt vitamina A si vitaminele B1, B2, B6 si C6. De asemenea, strugurii sunt foarte bogati in beta caroten, antioxidanti si minerale precum, calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu si silicon.

In legatura cu beneficiile strugurilor pentru sanatate, amintim faptul ca acestia sunt stimulenti foarte potenti ai sistemului nervos, datorita unui continut foarte ridicat de sodiu si potasiu. De asemenea, strugurii au un rol important in ceea ce priveste dezvoltarea musculara, printr-un continut ridicat de magneziu. Strugurii ajuta digestia, printr-un continut foarte ridicat de fibre si proteine. Vitaminele K si E ajuta la o buna circulatie a sangelui, fiind cunoscuti ca niste buni anticoagulanti. Strugurii rosii contin un compus numit resveratrlor, care ajuta la controlarea si mentinerea in limite normale ale nivelului de colesterol din sange, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si a unui atac de cord. Pe langa strugurii proaspeti, stafidele, sunt foarte benefice atunci cand vine vorba despre sanatatea oaselor, a dintilor si a gingiilor.

Comentarii