Cum cafeina ajuta pe o parte insa distruge pe alta parte

In majoritatea cazurilor cafeina este micul dejun si nu lipseste asa cum masa de dimineata nu ar trebui sa lipseasca dintr-un meniu zilnic. Te revogoreaza, te stimuleaza si intr-un mod concret iti da energie pentru a incepe ziua. insa in stransa legatura cu ceea ce in interior cafeina actioneaza se pare ca efectele sale in ceea ce priveste creativitatea sunt de cealalta parte a barierei dintre avantaje si dezavantaje.

Honoré de Balzac ajunsese la concluzia ca in ceea ce priveste stimulentul fizic si psihic cafeaua ajuta insa nu stimuleeaza si creativitatea. Stiind doar ca ajunsese sa consume pana 50 de cafele pe zi este suficient sa conchidem ca pe undeva avea dreptate. Unde se explica totul? Intr-un sens larg explicat stim ca dupa consumul de cafeina suntem mai atenti, mai vigilenti, cu simturile ascutite caci vine acel plus dat de componenta cafelei. Insa cand vine vorba de o pauza care sa ajute creierul sa functioneze cu subconstientul in ceea ce priveste nevoia de a gasi o solutie cafeaua consumata va impiedica procesul de pauza, ci din contra va intensifica procesul de atentie. 

Cu un minus in ceea ce priveste creativitatea cafeaua ramane insa benefica. Asa cum chiar si un doctor recomanda o cafea pe zi insa fara indulcitor si adaos de latpe poate sa aduca beneficii reale, de la un stimulent pentru digestie la atentie sporita. Insa asa cum bine stim lipsa somnului intervine de asemenea, astfel ca din nou un contribut pentru ca mintea mai putin odihnita sa aduca mai putine idei noi, sa fie creativa. Si totusi cati dintre noi rezista o zi de munca fara o cafea? 

Comentarii