Macabru dar interesant- cimitirul de la Sapanta

Cum multi tind sa creada dupa moarte exista o noua forma de existenta iar moartea trupeasca este doar o forma de tranzitite catre o alta dimensiune. Marcata de traditii, cantari si bocete nici cimitirele nu sunt lipsite de partea macabra, sumbra. Insa exista o zona unde acest lucru s-a transformat sub ochiul artei si al imaginatitie. Cu un estetic specific locului cimitirul de la Sapanata nu este intocmai ca un cimitir pe care ti l-ai putea iamgina.

Cu cruci si detalii colorate exista partea de traditie care influenteaza aspectul si albastrul de Sapanata, acea culoare intensa ce-ti ia ochii. Forme ornamentale si de inspiratie folclorica completeaza aspectul fiecarui mormant. Insa partea mai mult decat atat interesanta este cea legata de ideea cimitirului in sine; asa cum multi altii opteaza pentru versuri inscrise pe cruce, vorbe de duh in Sapanta fiecare mormant are o poveste a lui. De fapt o poveste a celui care isi doarme somnul de veci. Cu rime si idei inspirate din viata celui ce a fost candva si el pamantean totul se rezuma la comic.

Una din cele mai vestitie si amuzante "prezente" de la Sapanta este cea a unei soacre. Intr-o forma mult mai amuzanta cel care i-a pregatit crucea mormantului spune povestea celei care i-a fost soacra. De altfel fiecare mormant cu detaliile sale intareste ideea ca Sapanta are Cimitirul Vesel al Romaniei. Unic in lume pana la urma nu multi sunt cei care ar fi de acord cu o astfel de comemorare a defunctului. S-a dezvoltat si turismul in acest sens caci nu iti eset dat prea des sa vezi un astfel de cimitir. Si cand citesti acele poeme si versuri haioase parca totul nu mai este al fel de macabru caci pana la urma el ramane un cimitir chiar daca are o tenta de muzeu.

Comentarii