Animale in spatiu, experiment care preintampina calatoria umana

De ceva vreme plecarea pe Marte a devenit o problema si o curiozitate intens dezbatuta. Cercetatorii se gandesc la variante de zbor, posibilitati de a popula planeta insa desigur nimic nu este la intamplare, avantul este mai intai de toate stopat de lipsa de cunoastere a detaliilor vitale pentru o calatorie sigura tocmai pana acolo.

In numele acestei nevoi pentru viitorul apropiat o serie de animale au fost trimise in spatiu pentru o calatorie de o luna. O capsula spatiala ruseasca a organizat aceasta plecare pentru soareci, soparle si melci si alte cateva vietati. Scopul a fost unul clar, acela de a intelege cum se poate desfasura intreaga operatiune, care sunt riscurile si cum in mod concret se comporta speciile animale pentru ca in corelatie cu specia umana sa se descopere varianta optima pentru oameni.

Partial totul a fost un succes pentru ca Bion-M asa cum a fost numita capsula spatiala s-a intors pe Terra, in conditii de siguranta si fara prea multe pierderi. Oficialii declara ca o eroare de ordine tehnica a facut ca o parte din animale sa ajunga "acasa" moarte. A fost totusi o premiera, o perioada mult mai lunga a unei calatorii pe Marte. Insa totul pentru cercetare o astfel de experienta a animalutelor va dezvalui cum se poate realiza o astfel de calatorie pentru astronauti pe termen lung, de la conditiile unei capsule pana la conditiile de viata a persoanelor in cauza.

Acest caz nu este unul singular pentru ca de-a lungul timpului au existat si alte animale care au zburat in spatiu, de la porcusori de guineea, pestii intr-o calatorie care dateaza inca din 1973 si lista continua cu pisici si maimute. Cainii au ajuns si ei in spatiu in anii 50-60 si cum totul a fost un succes specia s-a bucurat de repetate plecari.

Comentarii