Revigorează-ţi computerul

Ieri am observat cum dektop-ul meu devine din ce în ce mai greu de folosit. Nu că vre-o componentă nu merge ci din cauza soft-ului sau mai bine zis soft-urilor care se urcă pe umerii RAM-ilor si îmi transformă pc-ul din Procesor pentium 4 în procesor Pentium 2.

Mă pricep câtuşi de puţin atât la hardware cât şi la software. Asta cu toate că nu am terminat liceul la specializarea mate-info ci, paradoxal cunoştinţelor mele IT, la specializarea filologie. Filolog şi viitor jurnalist, cunoscător aprofundat în IT. Hilar.
De curând am făcut un maintanance la computer, asta pentru că chiar era nevoie de aşa ceva. Zecile de grame de praf îşi făceau simţite prezenţa. Zumzetul lin ca de tractor al coolerelor strica buna mea dispoziţie de cum deschideam computerul. Am dezasamblat toate componentele, le-am curăţat, le-am fixat mai bine şi am făcut un pic de cable management pentru a nu mai fi atâta destrăbălare prin carcasă. Am schimbat şi sursa, care era bătrână şi nu ştiu cât o mai ducea. Sursa cea nouă are un cooler la fel de mare ca sursa în sine. Când deschid pc-ul nici că se simte ceva.

Trecem la esenţa articolului, şi anume la cum să ne revigorăm pc-ul. Dacă nu ai viruşi (luaţi de pe site-uri de phishing, porno sau jocuri de noroc) dar navigatul pe computer devine o problemă majoră, recomand cu încredere să mergeţi în Control Panel, la Add/Remove Programs. O să fi surprins cât de multe programe nu foloseşti şi le ai totuşi instalate. Chiar de nu-s folosite ele tot mănâncă din RAM şi îngreunează buna funcţionarea a sistemului de operare.

Ce recomand?
- ştergeţi orice joc/aplicaţie/browser/gadget/program care nu-l folosiţi;
- să nu aveţi mai mult de două browsere instalate (excludem Internet Explorer-ul care e preinstalat);
- când ştergeţi un program, indiferent de natura lui, nu-i daţi delete ci încercaţi să-i daţi unistall;
- programele deşi inactive mănâncă din memorie şi procesor. Scapă de ele;
- nu încărca computerul cu mai mult decât poate duce;
- foloseşti multe aplicaţii? Caută cel mai bun chat (messenger, skype, teamspeak, camfrog) şi instalează-l, dar să fie unul singur. Ai terminat un joc? Dezinstalează-l înainte să instalezi un altul.


Poate e banal şi mulţi ştiţi de toate aceste lucruri, dar şi eu le ştiam însă nu am ţinut cont de ele. E doar un articol ce are rol să-ţi reamintească că e timpul să ...! Mult succes.

Comentarii

Anonim a spus…
Ar mai fi nişte reguli.
E de preferat să foloseşti cât mai puţine iconiţe pe desktop. Dacă sunt multe atunci calculatorul lucrează mai mult până le activează.

E bine să foloseşti un progrămel care să cureţe registrele şi fişierele temporare. Un program de maxim 5 mb, de genul CCleaner, care să-ţi cureţe calculatorul după fiecare utilizare.

Dacă vrei să lucreze calculatorul foarte repede poţi din Control Panel- Performance and Maintenance- Adjust visual effects să bifezi doar efectele pe care doreşti să le execute OS-ul.

Iar ultima chestie... pentru calculatoarele cu un număr mai mic de RAM, se poate folosi un progrămel care îi "eliberează" ( ia rami de la aplicaţiile mai puţin importante).