În acest articol mă adresez tuturor celor care vor să facă carieră în televiziune dar în special în radio. Recomand şi tuturor celor care fac clipuri pentru difuzarea lor pe site-uri de video-sharing dar şi celor care fac live streaming.
Vocea! Este foarte important modul în care vorbeşti dar mai important este modul în care îţi foloseşti şi controlezi vocea. S-ar putea să crezi că eşti cel mai bun în momentul în care vorbeşti la un microfon sau când faci streaming live. Problema se pune cum este receptat sunetul de auditoriu. Datorită entuziasmului cu care vorbeşti şi a „prostului management” al vocii sunetele scoase pe gură vor ajunge sub formă de ţipete sau prost întelese.
Cum trebuie să vorbeşti?
Toţi vorbim din plămâni. Sunt câţiva oameni care vorbesc din piept şi aia sunt oamenii de la radio şi din televiziune. Şi există a treia şi cea mai importantă categorie de oameni, aceia care vorbesc din stomac. În România cunosc două astfel de persoane şi cred că sunt singurele. Pe una dintre aceste persoane, am avut onoarea să o cunosc persoanal. Ca să vă faceţi o idee, discuţia pe care am avut-o timp de 1 minut mi-o oferit senzaţia de „piele de găină”. Atât de oau era vocea lui.
Cum vorbesc din piept şi cum vorbesc din stomac?
Ca să vorbeşti din piept trebuie să tragi aer în piept, mult aer, şi când vorbeşti să simţi că îţi vibrează pieptul. Mai jos o să vă prezint câteva exerciţii pentru asta. Pentru a vorbi din stomac, este mai greu. Aerul care îl tragi în piept, trebuie să îl înghiţi. Să simţi aer în stomac. Când o să vorbeşti din stomac, o să întorci toate privirile. Sună aiurea dar aproape toţi (înafară de cei care au o voce nativă astfel ) şi-au format vocea. La început fiecare cuvânt şi propoziţie scoasă din gura lor era un chin, se chinuiau şi exersau zilnic. Cu timpul, asta devine obişnuinţă.
Exerciţii pentru voce
1.Ca să poţi rosti o singură propoziţie, cu intonaţie, cu virgulă, cu exclamaţii, ridicări şi coborâri de ton trebuie întâi să ai puterea să citeşti cât mai mult cu o singură gură de aer. Te invit să iei un articol sau un text, să tragi aer în piept cât poţi de mult şi să vezi cât poţi citi cu gura de aer respectivă. Nu trebuie să ţi cont de virgulă, punct sau intonaţie. Contează cât de mult reuşeşti. Astfel, nu va trebui să spui jumătate de propoziţie pentru a mai trage o gură de aer.
2. Ca la punctul unu te invit să iei un text sau un articol dar de data asta să te aşezi frumos culcat pe pat, să pui ceva greutate pe piep (cât să simţi că te apasă, gen câteva cărţi) şi să începi să citeşti. Astfel, îţi va fi mai uşor să îţi controlezi vocea când vorbeşti si să poţi zice chiar mai multe propoziţii cu o singură gură de aer
Comentarii