Lectia de dicţie

Hei, cine nu mai scapă câte o pocnitoare verbală din guriţă şi cine nu roşeşte uneori datorită stangăciei sale? Dar asta nu e din cauză că nu putem sau dicţia e un har. Nu, dicţia se formează prin multe exerciţii, zilnice.

Profesorul meu tutore, Tache Robert, director executiv la Radio România ne-a zis că nu avem ce căuta la radio dacă nu avem o dicţie perfectă şi o voce perfectă. Despre voce o să vă zic în articolul următor, acum vorbim de dicţie. Şi cum stăteam la RRM Student FM ca un copil la magazinul de bomboane, ne-a dus într-o cameră care era destul de anostă. Ne-am făcut confortabili şi ne-a zis: "Vreţi în radio? 30 de minute de exerciţii pentru dicţie şi voce zilnic"!

Okey, dicţia contează indiferent dacă eşti la radio, crainic TV sau vorbeşti cu vecinul. Imaginea ta contează, iar imaginea ta e formată şi din "floricelele" pe care le rosteşti din guriţă (aia "aurită" ca cuibarul la pupăză). Este păcat că nu se învaţă în şcoli. O să vă recomand mai jos câteva exerciţii pentru perfecţionarea dicţiei dar şi ce fac unele vedete în privinţa asta.

Andreea Esca: Citea cu voce tare articole din ziar cu creionul în gură.
Adi Mihăilă (Radio Zu): Fluieră în timp ce merge la servici, pentru a-şi regla pronunţia.


Recomandările mele:
- Citiţi cu voce tare (auzindu-vă vocea puteţi exersa asupra punctelor slabe, şi vă puteţi regla  dicţia)
- Citiţi orice (carte, articol în ziar) ţinând un creion (de lemn că e rigid) şi muşcaţi creionul strâns între canini şi premolari. Acum începe să citeşti
- Citirea jocurilor de cuvinte aşa zise "încurcă-limbă". Cât mai multe, cât de des puteţi.


Vă dau mai jos câteva exemple de astfel de propoziţii:
1.Un vultur stă pe-un pisc c-un pix în plisc
2.Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriţi, ca să se descocostârcărească de cocostarcăria lui.
3.Un sas cu glas de bas cam gras şi ras pe nas stă la taifas de-un ceas la parastas despre un extras din pancreas.
4.Un bal fără egal cu final fatal la un halal carnaval estival cu scandal epocal dintr-un opal oval, pal, real şi natural, fără rival, egal şi actual. 
5.Cosaşul Saşa când coseşte, cât şase saşi sasul coseşte. Şi-n sus şi-n jos de casa sa, coseşte sasul şi-n şosea. Şi şase case Saşa-şi ştie. - Ce şansa!. Saşa-şi spuse sieşi.
6.Duc în bac, sac de dac, aud crac, o fi rac? O fi drac? Face pac, aud mac, aud oac, nu e rac, nu-i gândac, nu e cuc, nu-i brotac, îl apuc, îl hurduc. E tot drac. Nu-i greu a zice titiridva tidva, da-i greu a destitiridvi titiridvitura
7.Boul breaz, bârlobreaz, lesne-a zice boul breaz, dar mai lesne-a dezbârlobrezi bârlobrezitura din boii bârlobrezenilor.
8.Capra neagră calcă-n clinci. Clinciul crapă-n cinci, crape capul caprei-n cinci, precum a crăpat clinciul-n cinci.
9. Capra calcă-n piatră, piatra crapă-n patru, crape capul caprei în patru precum a crăpat piatra-n patru.


Citiţi de 3 ori cu voce tare fiecare propoziţie:
1. Ulcica accepta accidental lipiciul licuricilor.
2. Pasarela apăsa aspru upsarinul lapsusului.
3. Un baban nabab bănuia babordul labradorului.
4. Cititorul licita acid Dacia adâncită.
5. Un zburător răzbătător războia azurul lozincii izbite.
6. Slalomul lăstărea asfaltul lapsusurilor răspândite.
7. Un monarh hăituia arhangelul lihnit.
8. Inelele elene elementare electrizează analele electorale.
9. Un crater reazimă amnezia
10. Un plop plimba aplombul laptelui.


Pierzi mult timp pe net? Vrei să câştigi bani împreună cu prietenii tăi doar pentru câteva click-uri, în doar câteva minute pe zi şi să socializezi ca pe Facebook? Vcbux te aşteaptă

Comentarii

Lillee a spus…
Este un articol super util si interesant. Saptamanile trecute chiar cautam ceva de genul, pentru ca am mare nevoie. Acum stiu unde sa vin la sigur. :)

P.s. te adaug imediat in blogroll, iti multumesc pentru propunerea facuta :)
Anonim a spus…
niceeeeeeeeeeeeeeeeee work