Călătorim pe şosea sau în aer?

Oportunităţiile care apar în viaţa ta nu sunt întodeauna aşa cum te aştepţi să fie. Aici mă refer că s-ar putea să fi nevoit să nu stai în "cuibuşorul" din oraşul-mamă şi ar trebui să îţi explorezi posibilităţiile în alte oraşe sau ţări. Pentru că aşa e viaţa, o pungă de bomboane cu gusturi diferite de unde nu şti niciodată ce o să primeşti. Posibil ca bomboana să fie dulce sau nu tocmai pe placul tău.

Lumea de azi, lumea în mileniul trei, lumea în 2011 este plină de oportunităţi şi şanse, care dacă le accesezi s-ar putea să tragi lozul cel mare. Dar e nevoie de sacrificii şi dacă sunteţi dispuşi să lăsaţi unele lucruri deoparte, o să aveţi de călătorit mult, părerea mea.

Ce alegem între autocar şi avion? 
Totul depinde de distanţă şi timp. Dacă distanţa e mică apelăm clar la transportul terestru iar dacă distanţa e mare mergem pe varianta transportului aerian. Dar întotdeauna e vorba şi de problema financiară, care cred eu, că poate fi rezolvată găsind o soluţie. Întodeauna la orice, există soluţie.

Transportul terestru
Pentru distanţe mici şi mijlocii (20-500 km) prefer autocarul în detrimentrul trenului. Costul transportului cu autocarul este mai egal sau puţin mai scump (depinde de situaţie) decât costul biletului de tren.
Avantaje autocar:
- stau confortabil
- bagajul stă la un loc sigur, nu deasupra capului sau pe hol
- aer condiţionat
- are TV şi pot să vizionez un film pe timpul traseului
- pauzele sunt cuprinse între 15 - 45 minute
- lipsa zgomotului (în cazul trenului e diferit)
Avantaje tren:
- nu este trafic aşadar păstrează viteza constantă
- deplasarea la toaletă oricând ai nevoie
- nu ai nevoie de rezervare (întodeauna)

Transportul aerian
Cu siguranţă că nu vrei să călătoreşti 3000 km cu un autocar şi să faci 3 zile pe drum. În schimb alegi varianta a doua, avionul. Doar 3 ore până la destinaţie. Dar pe distanţe mici rentează doar dacă e o urgenţă. Din câte îmi amintesc un bilet Suceava - Bucureşti cu avionul costă "doar" 500 ron. Cu autocarul (pentru studenţi) doar 50 ron. Diferenţa e de 450 ron, adică de nouă ori mai mult. Cu autocarul faci 8 ore (cu tot cu pauze) iar cu avionul 30 minute cu îmbarcare/debarcare cu tot.

Cum poate fi călătoria cu avionul rentabilă?
Dacă plănuieşti să călătoreşti undeva (dacă călătoria e urgentă nu se aplică) fă o rezervare şi ia biletul din timp. Din timp înseamnă 3-4 luni înainte. Există riscuri binenţeles, gen să te îmbolnăveşti sau călătoria să nu mai fie valabilă, dar e un risc asumat.
Cel mai bun exemplu pe care pot să vi-l ofer este acela al fratelui meu, care trăieşte în Londra. A rezervat biletul cu 4 luni înainte. A luat bilet dus-întors Londra-Bucureşti cu doar 75 lire sterline iar dacă ar fi să-l cumpere cu 2 zile înainte, acelaşi bilet dus-întors ar fi costat 300 lire sterline. Diferenţa e de 225 lire, adică în lei grei, 1100 ron.
E o economie destul de mare zic eu. Dar asta e o călătorie planificată din timp.

Voi ce tip de călătorii preferaţi? Călătoriile spontane sau planificate?

Comentarii

Bogdan Vasiliu a spus…
Mie îmi place să fiu spontan şi cel mai mult îmi place cu trenul. Dar cum cu maşina ies mai ieftin, clar maşina rămâne modul meu de călătorie mai tot timpul.
Anonim a spus…
Cred ca voi apela cat de curand la transportul aerian,nu de alta,dar preturile nu difera foarte mult de transporturile terestre.
Un drum de la mine de acasa,pana in Bucuresti,cu trenul sau autobuzul e 100 Ron,iar cu avionul 150, deci nici nu e prea mare diferenta. Cu transportul terestru pana in Bucuresti fac 7 ore,iar cu intarziere ajunge pana la 12 (mai ales cu trenul),iar cu transportul aerian,mai mult e pana decoleaza si aterizeaza.