Ce peisaje uluitoare!

Par desprinse din filmele SF, dar sunt locuri reale, de pe Terra

Copaci cu forme ciudate, râuri cu apă roşiatică, lacuri cu “buline” ori conuri de sare ce “ţâşnesc” din apă... Poţi crede că sunt peisaje din filme SF, create pe computer de oameni cu multă imaginaţie, dar sunt cât se poate de reale. Le puteţi vedea “pe viu” în Spania, Canada sau Bolivia, dacă v-aţi planificat vacanţa într-una din aceste ţări. Şi în România există un loc ce ar putea intra într-un top al celor mai ciudate peisaje de pe Terra. Este vorba despre vulcanii noroioşi din localitatea Berca, judeţul Buzău.

Structura Richat, Mauritania




Acesta e un crater din deşertul Maur Ardar, din vestul Saharei (Africa). Nu se ştie cum a luat naştere această formaţiune de cercuri concentrice. Unii specialişti cred că ea a apărut în urma impactului cu un meteorit, în timp ce alţii susţin că este vorba despre eroziune. Cu un diametru de 50 km, Richat seamănă, privit din spaţiu, cu un ochi uriaş.

Rio Tinto, Spania



Uriaşele mine de la Rio Tinto, Spania, au dus la modificarea aspectului peisajului din zonă. Regiunea este bogată în metale grele - crom, cositor, zinc, cupru -, iar acestea au dat o culoare roşiatică solului şi râului de aici.

Insula Socotrah, Oceanul Indian



Odată ajuns în insula Socotrah, ai putea jura că te afli pe altă planetă. Socotrah face parte dintr-un grup de patru insule şi e situată în Oceanul Indian, la 250 de kilometri de Somalia şi la 340 de kilometri de Yemen. Deşi climatul este arid, iar aerul e fierbinte şi uscat, pe insulă vieţuiesc peste 700 de specii rare de plante şi animale.

Salar de Uyuni, Bolivia



Salar de Uyuni este unul dintre cele mai stranii locuri de pe Terra. Lacul uriaş care se găsea înainte aici e aproape secat acum. Din apa de foarte mică adâncime “ţâşnesc” conuri de sare, iar pe anumite porţiuni, unde apa s-a retras de tot, s-au format terenuri acoperite în întregime de sare.

Vulcanii noroioşi, România



Arată ca nişte vulcani în miniatură şi “scuipă” nămol, nu lavă. E vorba de vulcanii noroioşi din rezervaţia geologică aflată în Berca, judeţul Buzău. Aceştia oferă un spectacol memorabil în momentul erupţiei, generată de acumulările de gaze din subteran.

Comentarii