«Suntem lefteri!»

Studenţii au ajuns în pragul disperării, din cauza crizei financiare. Mulţi au rămas fără locuri de muncă, nu mai au bani de distracţie, iar cei care sunt pe locurile cu taxă în facultăţile de stat sau la universităţi particulare nu ştiu deloc cum să o mai scoată la capăt.




Samuel Frunză e student în anul trei, la Facultatea de Calculatoare şi Automatică din cadrul Politehnicii Bucureşti. Sam, cum îl alintă prietenii, se plânge că nu se mai descurcă cu banii. “Anul trecut, toată lumea zicea că acest colaps economic e doar o chestie umflată de presă, şi că, dacă i-a «prins» pe americani, asta nu înseamnă că o să ajungă şi la noi. Ei bine, uite că nu a fost del o c aşa! De peste o lună, criza s-a instalat şi la mine! Părinţii nu mai au prea mulţi bani să îmi dea, iar mie nu îmi mai iese nici o combinaţie. Am rămas pur şi simplu lefter!”, povesteşte el.



Studenţii Alina Roşu şi Emil Ferenţ au făcut un pact: în timpul crizei, fata va face cinste. “Eu stau cam prost cu banii în perioada asta, iar dacă fetele tot vor să ne fie egale, să mai achite şi ele nota de plată”, spune zâmbind Emil.

Probleme mari au cei de la «cu taxă»


Radu Coman, student şi el, este într-o situaţie ceva mai gravă, pentru că este la locurile cu taxă de la Automatică. “Taxa a ajuns 4.500 lei iar eu tocmai am rămas fără job! Nu ştiu cum o să o scot la capăt”, spune el.


Prea săraci ca să ne achităm ratele

Bărbat, trecut de 40 de ani, cu o datorie de 2.500 de lei pe care nu a plătit-o de peste un an. Acesta e profilul românului restanţier la bănci, realizat de BNR. În ultimul an, numărul restanţelor la credite a ajuns la 73%, valoarea acestora atingând un miliard de lei, arată datele Băncii Naţionale a României. Pentru că, din septembrie-noiembrie 2008, ratele au crescut, în medie, cu 30%, cei mai mulţi datornici se află acum în imposibilitatea de a returna sumele împrumutate.

Medicamente mai scumpe

De la 1 februarie, preţul medicamentelor compensate şi gratuite creşte cu 10%, ca urmare a fixării cursului euro la 4,06 de lei pentru importuri. Aprovizionarea cu produse la care preţul rămâne neschimbat, ar putea fi blocată.

În Bucureşti, cele mai multe disponibilizări

Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Bucureştiul este în fruntea listei în ceea ce priveşte viitoarele disponibilizări, cu 7.374 de concedieri, urmat de judeţele Cluj (3.948), Galaţi (3.675), Timiş (3.220), Prahova (3.165), Braşov (2.975), Argeş (2.944), Hunedoara (2.209) şi Vâlcea (2.088).

Libertatea

Comentarii