Ce nu stii despre clasica si batrana radiera

Scolarii stiu ca in penarul lor nu trebuie sa lipseasca radiera. Acea guma de sters spus in termeni populari si informali este vestita pentru ca sterge urmele si greselile de creion si nu numai. Descopera cateva aspecte despre ea:

  • Prima radiera dateaza din 1770. A fost descoperita de un chimist englez care a numit-o dupa modul in care actiona si anume fiind cea care prin forta de frecare putea sa stearga anumite urme de pe hartii. A fost numita asadar rubber, caauciun prin traducere. 
  • Descoperirea a fost facuta din greseala cand in loc de o bucata de paine, care in vremea respectiva reprezenta modalitatea rudimentara prin care se puteau sterge urmele de pe hartii, a luat o bucata de cauciuc si si-a dat seama de actiunea acesteia. 
  • Inca din 1839 radiera a devenit din ce in ce mai  utila de vreme ce s-a descoperit si maniera prin care cauciucul din care era realizata radiera  sa nu se mai rupa atat de usor. 
  • Cat despre acel creion practic care are si capatul de radiera pentru a combina doua elemente necesare scrierii se pare ca in 1858 s-a patentat ideea ce apartine lui Hymen Lipman
  • In zilele noastre unele modele de radiere se realizeaza nu numai din cauciuc insa si din soia sau vinil. 
  • In fiecare limba in parte parca se descifreaza usor ceea ce inseamna o radiera. Spre exemplu in germana numele sau este Radiergummi.
Acum in diverse forme, culori si accesorizate radiera este poate banala caci se foloseste doar pentru a indeparta urmele de creion simplu, nu si colorat. Aproape banala insa in spatele sau sta o intreaga poveste, o fila din istorie care traseaza se pare povestea sa. Se pare ca nu s-au sters urmele sale din acest punct de vedere. 

Comentarii