De ce nu esti fotogenic

Cu Photoshop-ul am ajuns sa nu mai fim naturali in poze. Cu diversele aparate mai nou si cu toate functiile pe care le au nu mai avem probleme ca aspectul nu mai este unul perfect; il facem! Dar totusi, de ce nu esti fotogenic, de ce iesi in selfie-uri asa cum ti-ai dori?

Primul raspuns tine mai degraba de modul in care ne percepem, desigur ca ceva total diferit decat ceea ce vad cei din jur. Daca tie ti se pare atat de evident un mic rid de sub ochi nu acelasi lucru ar putea sa il spuna o persoana din jurul tau. Mai pui si partea pragmatica de diferentiere a ceea ce inseamna etalonul de frumusete si ti-ai raspuns fara doar si poate.

Pe langa toate acestea se pare ca explicatia este una simpla si tine de partea stiintifica. Conteaza in egala masura distanaa dintre chipul tau si obiectivul camerei. Nu conteaza lentilele unui aparat ci mai degraba distanta pe care o vei avea fata de acesta. Cu cat mai aproape cu atat se va incadra altfel, mai deformat, o imagine plata, lata, urata.

Exista o mare diferenta intre 2 metri si 20 de cm. Incearca acest experiment si iti vei da seama ca atat timp cat vei creste distanta dintre camera si chipul tau cu atat acel selfie nu va fi cel mai reusit posibil. Surprinzator sau poate nu aceasta diferenta de proportii insa nu ne dam seama. Daca vei observa o persoana la distanta nu iti vei putea da seama de anumite trasaturi si proportii la fel ca atunci cand persoana este in fata ta. Si un bun exemplu in acest sens este experimentul facut dupa cum urmeaza:



Comentarii