Campanie antiviolenta si trauma in viata copilului

Esti tipul de persoana sau parinte care considera ca bataia este rupta din rai? Cu traume poate greu de descris pe termen lung o singura palma poate afecta mai mult decat crezi. Intelegand ce inseamna un astfel de fapt in Franta o campanie antiviolenta fata de copii vine cu un mesaj clar.

Un clip prezinta scopul si misiunea celor din Franta. Deranjata de galagia propriului copil o mama isi palmuieste odrasla. Intr-un slow motion impresionant acea palma se transforma intr-o serioasa durere pentru cel mic. Un gest banal dar care raportat la lumea celor mici inseamna mult mai mult. Ingrijorator este ca pentru 50% din parinti a palmui copilul pana cand implineste varsta de 2 ani este o practica comuna. Pe langa aceasta statistica nu tocmai imbucuratoare in Franta 95% din parinti isi lovesc copilul cel putin o data, cu gandul ca asta ii va potoli. Nici in Romania situatia nu este una mai buna. Statisticile nu incanta deloc si nu ne plaseaza pe un loc bun caci la fiecare 10 minute un copil este agresat, iar peste 60% sunt copii educati cu bataia. Si cum numerele nu ne ajuta prea mult sa constientizam adevarata valoare a situatiei sutn mii de exempl in jurul nostru, din nefericire peste tot in tara si cu acelasi substrat-bataia.

Dezvoltand o teama pe termen lung bataia nu va aduce numai un comportament asemamantor pentru copil cand acesta va creste insa va putea fi deviat, exagerat. A agresa la randul sau, a ramane cu traume, exista si posibilitatea ca respectivul copil sa nu se dezvolte armonios, ci cu o stima de sine foarte scazuta. Ar trebui sa existe o asociere clara a momentului in care ridici palma asupra unui copil echivaleaza cu o fapta pedepsita de lege, cu "educarea" in stil barbar a celor ce vor deveni calai mai tarziu, care vor crea victime...In astfel de conditii campania celor din Franta ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru toti.


Comentarii