Valoros si peste ani- robotul "vintage" la licitatie

Datand din 1957 robotul Gygan va f scos la vanzare intr-o licitatie organizata pentru toamna anului acesta la Londra. Se vehiculeaza ca pretul de pornire va fi de cel putin 8,000 de lire ceea ce ridica mari semne de intrebare de ce o asa zarva pentru acest robot.

Partea spectaculoasa este ca desi datand din anii 50 este functionabil si la vremea sa a facut furori. Tocmai conform cu timpul in care a fost creat acest robot are detalii tehnice de admirat. In primul rand este controlat prin radio. Cu o viteza de 3 metri pe minut batranul Gygan este capabil sa raspunda unor comenzi vocale si mai mult decat atat poate ridica obiectele. Cu o modalitate oarecum simpla conform jurnalelor de constructie de la cea vreme robotul se pare ca are aproximativ 300,000 de componente.

Robotul, care este destul de inalt, de aproape 2 metri, robotul Gygan a fost la vremea lui un "mandru englez" asa cum cel care l-a inventat marturiseste, Ing Firorito. Functional pentru diverse actiuni insa care poate deveni companionul unei persoane. Oricat ar suna de ciuda dat fiind varsta robotului, vintage fiind are sanse mari ca un impatimit al tehnologie si mai cu seama a traiectoriei tehnologiei de-a lungul timpului sa isi doreasca cu ardoare sa il achizitioneze pe Gygan.

Mai mult decat atat robotul se poate deplasa inainte si inapoi, pe laterale, isi misca bratele deci poate deveni un real ajutor intr-o oarecare masura. Dar dat fiind ca data sa de aparitie este inca dinainte de a se dezvolta cocneptul de PC este de admirat pentru ce functii are, dotari si pur si simplu ideea de baza dupa care s-a construit. Cu diferente ca de la cer la pamant ceea ce un robot in zilele noastre inseamna totusi Gygan va fi punctul forte al licitatiei. Si ajungem la concluzia ca "old is gold".

Comentarii