Riscul accesului la internet

In lumea digitala cand internetul este una din cele mai facile cai de a te informa, vine cu usurinta de a accesa un volum foarte mare de informatie indiferent despre ce domeniu este vorba partile sale bune nu primeaza cand vine vorba de copii. Este de fapt nevoia de a inclina balanta in favorarea lor.

O categorie speciala in acest sens, cei mici si incluzand si adolescentii au acces la anumite informatii variate, de la cele vizuale la auditive sau combinate care le pot afecta dezvoltarea emotionala si nu numai. Se poate ca o doza de curiozitate sa ii aduca in acest punct, poate chiar intamplarea astfel ca intervine nevoia de a controla si restrictiona accesul liber la internet.

In multe cazuri parintii decid ca navigarea pe internet sa fie supravegheata. Sau parolele care sa restricitoneze anumite site-uri, setari pentru ca istoricul navigarilor sa dezvaluie parintilor si sa controleze oarecum ceea ce nu se doreste sa ajunag domeniul lor de interes, nefiind potrivit pentru categoria de varsta. Insa chiar si asa o minte sclipitoare poate trece peste astfel de "bariere". Mai mult decat atat, in plan psihologic ceea ce va deveni interzis si explicat ca nu corespunde cu ceea ce ar trebui sa fie exploatat poate deveni usor o tentatie de a cerceta.

Comunicarea face ca pana la nivelul de pricepre a fiecarei categorii de varsta sa se constientizeze de ambele de parti si de a se conveni oarecum ca accesul pentru pagini dubioase sau explicite nu ar trebui sa fie o prioritate in utilizarea internetului. Cu riscuri care apar insa si cu facilitati in stilul de viata tehnologia este interpretata diferit cand vine vorba de impactul pentru fiecare persoana in parte. Insa spre deosebire de cei care constient pot sa fac diferenta intre bine si rau cei mici sunt o tinta usoara de a cadea in capcana tentatiei.



Comentarii