Cum sa adormiti mai repede?

Foarte multa lume,printre care ma numar si eu, bineinteles, sufera de tulburari ale somnului, care se manifesta fie prin capacitatea redusa de a adormi, fie printr-un somn agitat.
Atunci cand cauzele insomniei nu sunt de natura medicala, fiecare dintre noi poate sa-si puna mintea deoparte, cum ar veni, si sa se bucure de o noapte buna si odihnitoare.
Insa, pentru a putea adormi, trebuie sa intram intr-o stare de liniste interioara premergatoare somnului, care este numita starea Alfa.
Alfa reprezinta un domeniu de frecventa a undelor cerebrale aflat intre 8 - 12 Hz, cand mintea noastra este relaxata, iar aparitia gandurilor este redusa. V-ati gandit vreodata cum tresariti la un zgomot puternic atunci cand cititi, mergeti la dum lung, va uitati la televizor, mesteriti ceva, sunteti intr-o stare de reverie sau lucrati la serviciu si nu sunteti implicati emotional?
Aceasta tresarire se datoreaza faptului ca, in afara ca sunteti in starea Alfa, campul atentiei dumneavoastra este redus la o singura activitate. In acest sens, am gasit un exercitiu care sa va ajute sa va concentrati atentia si sa va aduca intr-o monotonie din care pasiti pe nesimtite in somn.

Acest exercitiu este numit numaratoare inversa, iar voi trebuie sa stati in pat, cu ochii inchisi, trupul destins in pozitia culcat pe spate. Mai apoi porniti de la 100. Spuneti de trei ori, cu convingere, "Numar de la 100 spre unu. Pe masura ce cobor, ma linistesc si adorm".
Rostiti in gand fiecare numar si - foarte important - vizualizati-l. Nu treceti la numarul mai mic pana nu ati reusit sa vizualizati. Unii nu pot sa "vada", dar toti putem sa "simtim" acele imagini proiectate in spatele pleoapelor inchise. Iar ca un bonus al acestui exercitiu vi se dezvolta memoria fotografica si veti retine mai bine ceea ce cititi.
Asa ca, nimic nu va mai poate impiedica de acum inainte sa nu aveti parte de somnul linistit si odihnitor de care sa va bucurati din plin.

Comentarii