Iarna e grea, omatu-i mare

De cateva zile incoace, dupa prima zapada de cativa centimetri Romania a fost blocata. Trenurile au avut cate 10 ore intarziere, drumurile au fost blocate, oamenii nu au mai mers la servici, sute de masini si tiruri au ramas in drum, iar cei blocati au topit zapada ca sa poata bea apa pentru a supravietui.

Asta se intampla cand zapada atinge peste 10 cm in Romania, in anul 2009, cand avem utilaje de dezapezire si exista metode si metode de a ne lupta cu iarna.



Ce ne faceam daca ningea abundent timp de cateva zile si aveam zapada de metri intregi? Muream in case? Spre exemplu, in iarna anului 1954 zapada atingea 5 metri inaltime. Povestesc batranii, care stateau pe la case, ca ieseau pe geam si isi croiau poteci de 50 de centimetrii pana la poarta. Trecea zapada de geamurile caselor iar zapada era dusa cu caruta pana in Dambovita. Nu existau utilaje de dezapezire si toata tehnologia de acuma si totusi oamenii faceau ceva sa supravietuiasca. Iar pe noi in 2009 ne doboara o zapada de cativa centimetri.

Asa arata zapada in iarna 1954.



Daca se intampla si acum sa avem asa o zapada muream in case? Eu cred ca veneam cu un aruncator de flacari si topeam zapada in calea mea. Aratau televiziunile cum utilajele de dezapezire stateau si asteptau in hambare, cu toate ca statul plateste din impozitele noastre aceste firme de dezapezire cu sume de milioane de euro anual.
Noi romanii suntem prea lenesi.

Comentarii