Mâncăm câcat comercial

De ce am pus verbul a mânca la plural? Pentru că aşa şi este, toţii mâncăm câcat comercial. Televiziune, presă scrisă şi mai nou am observat că până şi radio-ul, toate folosind informaţia pentru manipulare. Exact, mass-media este după parerea mea a patra putere în stat. Puterea executivă, puterea legislativă, puterea judecătorească şi puterea mass-media. De ce?

Oamenii sunt uşor de influenţat, astfel încât dacă mass-media îşi pune pata pe preşedintele ţării, mâine este forţat de împrejurimi să demisioneze. De ce subiectul arhi-cunoscut Elodia, care la urma urmei era doar o altă femeie dispărută din sutele care dispar în ţara noastră, a ţinut mai bine de un an? OTV-ul a făcut un serial din asta, chiar daca în unele episoade cu titlu gen: Purta Elodia bikini? nu se discuta deloc despre ea, ci apăreau femei ce dansau pe manele, mai apărea Tolea, mai a amărâţi din stradă ca să iasă o bataie. Între timp, presa scrisă, emisiunile de divertisment cârcoteau şi parodiau tot ce înseamnă Elodia. Au apărut bancuri, statusuri şi mă mir că nu văd şi breloc de chei cu dânsa. Între timp OTV s-a mutat şi vrea să pară o televiziune normală, presa are alte subiecte acum, toate bazate pe lumea mondenă. Elodia a fost uitată. Asta e puterea presei, că un an de zile au fost sute de poliţişti să o caute, zeci de procuratori şi tot nu a fost găsită. Recompensă de 1 milion de euro pentru găsirea ei, vie sau moartă. Exact ca în filme, numai că acuma era pe bune. Ce avea ea mai special decât celelalte femei dispărute? La urma urmei, dă-on pula mea de hoşcă bâtrână, dar sunt sute de copii dispăruţi. Aia rămân anonimi, şi nu sunt găsiţi niciodata. Asta e puterea mass-mediei.

Astăzi, mass-media din România, dezbate, vorbeşte, acuză, scuză, invinuieşte, ucide, reînvie, aminteşte, doar despre politică. Părerea mea e că lumea e sătulă până peste cap de politică. Te uiţi pe OTV Gigi Becali vorbeşte despre dacă ajunge preşedinte ... ; Pe ProTV, Antena 1 şi ProTv până şi emisiunile de divertisment sunt aproape 100% cu politicieni ; Ştiriile nu mai zic că fără politică nu se poate. Nu mai vrem politică peste tot. Unde pula mea sunt emisiuni de divertisment adevărat unde pot râde la o glumă sau o poantă originală, fără a implica personalităţi din lumea showbizz-ului, politicii sau de pe întreg mapamondul? Unde poţi vedea un documentar bun, o ştire care să informeze util? Apropo de ştiri, ştiţi de ce Andreea Esca şi Ştirile de la ora 5 sunt atât de bine mâncate chiar dacă informaţiile nu sunt deloc utile? Pentru că prezentând acele ştiri funebre, te face să te simţi bine. Fie că ai cea mai proastă zi, fie că nu ai bani de nimic, dar îl vezi pe Costică B. din satul Adâncata din Deal că e băgat la pârnaie pentru că ia dat cu toporul în cap pensionarului Ion C. din satul alăturat, pentru că nu ia zis unde are ascunsă pensia, şi aşa te gândeşti tu că uite ăla ce a păţit, chiar dacă nu am bani, ăla e mort iar eu trăiesc. Asta se întâmplă, vezi că altul o duce mai rău decât tine, iar pe tine te mulţumeşte, oferindu-ţi o stare de auto-compătimire.

Sunt atâtea de spus despre mass-media. Dar mai lăsam pe o dată viitoare. Sfatul meu e să vă feriţi de comercialul ăsta, programaţi-vă singuri ceea ce citiţi, auziţi sau vedeţi, fără a lăsa la voia întâmplării.
Continuăm să mâncam câcatul ăsta comercial şi vom continua încă mult timp, până ajungem în pas cu lumea mai mult civilizată ca noi.

Cu stimă şi vulgaritate,
Oigen

Comentarii