Lumea a Treia



Originea temenului "Lumea a Treia" nu are nimic de a face cu dezvoltarea economica a unui stat sau a unei regiuni. Acest termen a fost utilizat pentru prima data in anul 1952, de catre un demograf francez- Alfred Sauvy, unde a fost utilizat pentru a se face diferenta dintre tarile care nu faceau parte nici din blocul vestic- cum ar fi Statele Unite si aliatii sai- nici din blocul estic- unde se afla URSS impreuna cu aliatii sai. 
 
Asadar, Lumea a Treia este un termen politic care desemneaza cu aproximatie tarile in curs de dezvoltare, spre deosebire de tarile lumii occidentale -sau lumea intai, formata din tarile dezvoltate, democratice si capitaliste- si de lumea a doua -tarile socialiste si comuniste care graviteaza in jurul fostei Uniunii Sovietice. 

Lumea a Treia desemna indiferenta politica

Sauvy a scos in evidenta faptul ca existau un numar de natiuni care nu s-au incadrat fata de nicio categorie din blocul vestic sau din cel estic, dar care aveau propiile lor agende si nevoi. De-a lungul timpului, Lumea Intai a ajuns sa suprinda statele dezvoltate, Lumea a Doua le cuprinde pe cele din blocul comunist, iar cele din Lumea a Treia sunt caracteristice astazi tarilor subdezvoltate.
Asadar, multe din tarile incadrate de Sauvy in Lumea a Treia au fost cele mai putin dezvoltate economic. Ca si rezultat, termenul a ajuns sa insemne si sa se refere la cele mai sarace tari ale lumii, fara a avea infrastructura sau tehnologia care sa sprijine cresterea nivelului de trai pentru oamenii care traiesc in aceste regiuni. Astazi, Lumea a Doua se refera la tarile in curs de dezvoltare, cum ar fi Vietnamul. 

In prezent, unii oameni se impotrivesc in fata aplicarii acestui termen pentru o anumita natiune, sustinand ca are conotatii de colonianism si de paternalism. "Natiuniile mai putin dezvoltate economic" ar trebui sa fie un termen mai potrivit si mai optimism pentru statele aflate in curs de dezvoltare economica. Toate acestea implica faptul ca dezvoltarea trebuie sa fie economica, industriala si/sau tehnologica- iar dezvoltarea intelectuala, spirituala si sociala nu ar trebui incadrate in terminologie.

Comentarii