Business Report: Soc in imobiliare: 2009 aduce un val de falimente la brokerii mici; Cel mai bogat om din lume are in portofel 100 mld. $

Soc in imobiliare: 2009 aduce un val de falimente la brokerii mici. Pana la 80% din cele 10.000 de agentii imobiliare active inainte de criza ar putea fi spulberate de pe piata in acest an, deoarece nu dispun de resursele financiare necesare pentru a rezista, in contextul in care tranzactiile imobiliare sunt aproape inexistente. Tonul in contracararea acestui fenomen il da brokerul imobiliar Coldwell Banker, care urmeaza sa lanseze un sistem de francize ce va reprezenta, pe de o parte, extinderea in toate zonele tarii, dar, pe de alta parte, va fi si un colac de salvare pentru agentiile mici care isi vor pune un brand mare pe firmament pentru a trece de criza.

Rezerva valutara a Romaniei a scazut cu un miliard de euro intr-o singura luna. La 31 decembrie 2008, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 26.220 milioane euro, fata de 27.228 milioane euro la 30 noiembrie 2008 si 25.307 milioane euro la 31 decembrie 2007, se precizeaza intr-un comunicat al Bancii Centrale, citat de Capital.

Cel mai bogat om din lume are in portofel 100 mld. $ si asteapta "chilipiruri". Douazeci dintre cele mai importante companii listate la nivel mondial detin lichiditati de 570 mld. dolari (405 mld. euro), demonstrand ca in conditiile actualei crize mondiale unele dintre cele mai mari grupuri internationale inca mai au forta necesara pentru a se mentine deasupra liniei de plutire, scrie Financial Times. Prima pozitie a acestui clasament este detinuta de Berkshire Hathaway, companie controlata de Warren Buffett, cel mai bogat om din lume conform revistei americane Forbes, care are lichiditati nete in valoare de 106 mld. dolari (75,4 mld. euro), scrie Ziarul Financiar.

Cei mai bogati germani au pierdut 40 de miliarde de euro in criza economica. Unda de soc a crizei financiare internationale a lovit in plin averile celor mai bogati germani, care au pierdut, pana acum, circa 40 de miliarde de euro (55 miliarde de dolari) din aceasta cauza. Cei mai bogati 20 de germani au pierdut in medie 30% din averile lor incepand cu anul 2007, potrivit unui raport publicat in revista financiara WirtschaftsWoche, scrie Capital.

Managerul celui mai scump MBA din Romania: Va fi mai greu sa recrutam cursanti. Sabine Zellenberg, managerul programului de Executive MBA oferit de WU Executive Academy la Bucuresti, cel mai scump de pe piata locala, spune pentru DailyBusiness.ro ca in 2009, criza financiara isi va lasa amprenta si asupra scolilor pentru manageri: vor rezista doar cele mai bune, studenti se vor gasi mai greu, iar una dintre solutiile pentru atragerea lor va fi recurgerea la acordarea de burse.

Definitiile lui 2009. Previziuni. O gluma cu meteorologi spune ca, atunci cand nu stii sigur daca la noapte va ploua sau nu, margineste-te sa spui ca va fi intuneric. Dupa aceasta logica, singura prognoza cu risc zero despre 2009 e ca va fi mai prost decat a fost 2008. Dincolo insa de glume cu meteorologi, de bogata retorica a impredictibilitatii in care s-a inecat sfarsitul lui 2008 si de riscurile unui asemenea demers, Money Express incearca sa spuna ceva mai mult decat ca noaptea e intuneric. Iata, deci, cum se vede 2009 in aceste prime zile de ianuarie. Certitudinile le vom avea, cu totii, tocmai in decembrie.

Anul alegerilor la Banca Nationala. Toamna acestui an va aduce alegeri pentru echipa de conducere a Bancii Nationale si Consiliul de Administratie, guvernatorul Mugur Isarescu urmand probabil sa candideze pentru un al patrulea mandat. Deja au inceput tatonarile in vederea obtinerii sprijinului politic necesar pentru aceste functii, scrie Ziarul Financiar.

Apartamentele din Bucuresti, cu 20% mai ieftine. Valoarea apartamentelor din Capitala este in 2009 cu peste 20% mai scazuta comparativ cu cea de anul trecut, a declarat pentru „Adevarul“ Doina Rotaru, presedintele Camerei Notarilor Publici din Bucuresti, comentand astfel noile grile cu preturile minime ale imobilelor, scrie Adevarul.

Investitiile imobiliare se muta din case spre birouri. Specialistii spun ca in cazul apartamentelor din Capitala se va putea lua in consideratie cumpararea acestora ca o investitie doar in momentul in care preturile vor ajunge la un nivel si mai scazut. Cel mai sigur plasament il reprezinta spatiile de birouri. De altfel, se considera ca in Romania mai este nevoie de astfel de spatii, deoarece oferta este mica in comparatie cu cererea, scrie Cotidianul.

Cum s-au schimbat planurile jucãtorilor din piata de energie. Cum ar putea evolua piata de energie in 2009? Consum in scadere, marje de profit mai mici, in medie, cu 5%, o crestere a salariilor cel mult ajustata cu ritmul prognozat al inflatiei, venituri bugetate comparabile cu cele din 2008. Acesta este scenariul cel mai probabil dupa care se asteapta jucatorii sa mearga, de exemplu, piata de energie electrica in 2009, scrie Business Standard.

Criza a aparut din vina chinezilor. Cel putin aceasta este opinia actualului secretar al Trezoreriei americane, Henry Paulson, care a explicat intr-un interviu aparut in presa internationala ca enormele rezerve ale tarilor aflate intr-o puternica crestere, cum ar fi China, au dus la aparitia crizei. Conform lui Paulson, aceasta abundenta de capital a antrenat o reducere a ratei dobanzii, fapt ce a impins investitorii catre active riscante si care, in consecinta, a declansat criza financiara, scrie Capital.

BNR ar putea deschide azi calea catre dobanzile mai mici. Expertii se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25%. Bancherii sustin ca banca centrala trebuie sa reduca nivelul rezervelor minime obligatorii la lei pentru a nu incetini prea mult creditarea, scrie Gandul.

Fatada lucioasa a Dubaiului se fisureaza. O creatie a comertului mondial, un magnet special pentru genul de bani fierbinti ce cauta mereu cele mai rapide si mai mari profituri. Fatada lucioasa a Dubaiului se fisureaza. In timp ce artificiile explodau, economia globala facea implozie. Multe din averile supra-imprumutate ale Dubaiului se faramitau si nimeni nu stia exact incotro sa se indrepte. Vechile repere pareau sa fi disparut, scrie Money Express.

1.200 de lei, salariul minim brut pentru angajatii cu facultate. Salariul minim brut lunar al angajatilor cu studii superioare a crescut de la 1 ianuarie cu 11%, pana la 1.200 de lei (298 de euro), ca urmare a majorarii de la aceasta data a salariului minim pe economie la 600 de lei (150 de euro), scrie Ziarul Financiar.

Android, sistemul de operare Google care poate concura cu Windows. Se zvoneste de mult, de ani buni, ca Google lucreaza sau planuieste in secret un sistem de operare care sa concureze cu omniprezentul Windows. Google a negat mereu aceasta informatie insa zvonul reapare periodic, amintindu-le celor de la Microsoft ca undeva in umbra exista o amenintare ce nu poate fi ignorata. Si nu, nu este vorba de Linux. Daca acest zvon se va adeveri, nu ar fi o premiera. Si in cazul telefonului Google a fost la fel. S-a zvonit ani de zile, Google a negat intotdeauna, iar la un moment dat si-a dat seama ca i-ar prinde bine unul. De ce nu ar fi la fel si in acest caz?, se intreaba cei de la go4it.ro.

Bentley Continental GT, preparat de Hamann. Hamann a anuntat lansarea, in viitorul apropiat, a unui program complet de modificari, care vizeaza partea estetica, dar si motorul, pentru Bentley Continental GT si GT Speed. Deocamdata, Hamann a publicat doar 4 imagini cu un Continental astfel preparat, dintre care una din interior. Va fi interesant de vazut ce parametri va afisa propulsorul unui Continental by Hamann, avand in vedere ca un Continental GT dispune din fabrica de un propulsor W12 de 6.0 litri si 560 CP (650 Nm), in timp ce versiunea "sportiva" a acestuia, botezata Speed, dispune de 610 CP (750 Nm), scrie AutoNews.ro.

Porsche Panamera debuteaza in aprilie la Shanghai. Potrivit unui comunicat oficial, Porsche va oferi publicului prima aparitie live a noului Panamera in luna aprilie in cadrul Salonului Auto de la Shanghai, dovedind inca o data ca piata chineza ramane o prioritate pentru nemti. Noul Panamera va fi propulsat de un motor V6 de 3.6 litri provenit de la Volkswagen dar si de un V8 turbo provenit de la Cayenne, scrie Automarket.ro

Comentarii

Anonim a spus…
Interesant post!
Tine-o tot asa!
Vlad