Provocarea celor de la NASA

Misiunile celor de la NASA continua sa ne ofere imagini uimitoare asupra sistemului nostru solar, de la suprafata lui Pluto pana la inelele lui Saturn. Insa, in urma celor mai recente imagini lansate de specialistii NASA, au aratat asemanarea izbitoare dintre aceste planete vecine si satelitii lor cu obiectele gasite in casa: tigaile. Asemanarea este atat de incredibila incat agentia spatiala NASA a provocat utilizatorii Twitter sa gaseasca luna Europa -sau luna lui Jupiter ascunsa- intr-o grila de tigai mai vechi.

Imaginea a fost distribuita pe Twitter de catre NASA in cadrul Misiunii Europa. O singura imagine a lunii lui Jupiter- Europa, se afla in randul celor opt fotografii unde sunt surprinse tigai.

Cele patru luni mari ale lui Jupiter au fost descoperite de catre Galileo in anul 1610, iar in 1989 NASA a lansat o nava spatiala care avea sa exploreze gigantul de gaz. Pe masura ce Europa orbiteaza Jupiter, aici au loc o serie de forte mareice puternice, extrem de similare cu mareele din oceanele Pamantului cauzate de luna noastra. Aceste forte determina ca Europa sa se "flexeze si sa se intinda" deoarece orbita sa este una elipsoidala, mai degraba decat un cerc, mareea fiind mai puternica atunci cand luna este mai aproape decat atunci cand este mai departe.

NASA a descoperit ca aceasta caracteristica flexibila a Europei creeaza caldura, ceea ce face ca interiorul lunii sa fie mai cald fata de cum ar fi daca ar primi caldura de la soare.

Misiunea Europa


Cele patru luni de dimensiuni mai mari ale lui Jupiter au fost descoperite de catre Galileo, iar Europa orbiteaza planeta Jupiter cauzand maree extrem de puternice. Europa prezinta un interes particular in cazul specilistilor deoarece se pare ca indeplineste conditiile minime necesare pentru intretinerea vietii: apa lichida, elemente chimice plus o sursa de energie.

Comentarii