O drama care nu impiedica succesul vietii



Exista in viata situtatii care aduc nefericire. Te gandesti ca atunci cand divinul a impartit norocul multi nu au fost prezenti; insa o data cu un puternic soc multi reusesc sa compenseze oarecum. Este si cazul celor care dintr-un accident cumplit au ramas fara picioare. Si cum ironia sortii nu este de ajuns ei ajung sa devina sportivi si chiar de performanta. Un bun exemplu este cel al atletilor.

Cu proteze care sa ajute ca acel handicap sa minimalizeze efectul in viata sa se stie ca o persoana cu o dezabilitate are un alt simt mult mai dezvoltat. Exact cum sunt orbii care desi si-au pierdut simtul vederii au cel al pipaitului la un nivel mult mai ridicat decat un om normal, iar simtul in general il ajuta sa se ghideze, sa recunoasca sunete care sa il ajute cum sa evita obstacole.

Te gandesti poate cum este posibil? Persoanele care sufera de un handicap si care cu ajutorul protezelor reuseste intr-o oarecare masura sa devina un om functional trece desigur si prin faza negarii, apoi a nevoii de obisnuinta cu “noul membru”. Iar cand vine vorba de profesionisti intr-un domeniu, de un atlet atunci de apreciat nu este doar reusita ci si munca depusa care devine dubla pana la urma.

Desigur ca tu, un om normal sa te vezi in locul altuia care are un handicap te gandesti ca nu ai putea, ca ai ceva psihic, ca stiindu-te sanatos ar insemna sa regresezi. Insa devine parte din tine si din normalul tau. Dincolo de cuvinte, dincolo de intelegerea celor care nu trec printr-o astfel de situatie cazul cel mai edificator este cel al lui Pistorius. A luptat pentru ambitia sa si desi in prima faza a fost refuzat de a participa la olimpiade pentru ca se credea ca acele membre artificiale din carton sunt un avantaj a avut parte de dreptatea cuvenita si de o sansa.  

Comentarii